Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε;

Η ολοένα και αυξανόμενη ανάπτυξη και αύξηση του πληθυσμού του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης επηρεάζει με τη σειρά της την ανάπτυξη και την περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού της υπαίθρου Θεσσαλονίκης. Έτσι και ο Δήμος μας επηρεάζεται σημαντικότατα αφού γειτνιάζει με τη βιομηχανική περιοχή και κατά συνέπεια με το υπάρχον εργατικό δυναμικό και είναι η πρώτη διέξοδος της Πόλης προς τα Δυτικά, αν συμπεριλάβουμε ότι ο Δήμος Εχεδώρου ήδη θεωρείται μέρος του πολεοδομικού ιστού και ο Δήμος Καλλιθέας προσδιορίζεται ως η Δυτική επέκταση του βόρειου Δήμου Ωραιοκάστρου.
Οι προκλήσεις που έρχονται στην περιοχή μας με την επέκταση της Θεσσαλονίκης είναι τεράστιες. Ήδη συζητούνται πολλά πράγματα για την ευρύτερη Δυτική Θεσσαλονίκη και ολοένα και περισσότερες μελέτες κάνουν την εμφάνιση του στα γραφεία των Δήμων και στον Τύπο. Η τελευταία μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά τις μελλοντικές επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως της Θεσσαλονίκης. Αν και αμφιλεγόμενες και αμφιταλαντευόμενες συμφερόντων, όλες οι σχετικές μελέτες συγκλίνουν στην άποψη ότι η τεράστια οικονομικοκοινωνική και οικιστική ανάπτυξη που συντελέσθηκε τα τελευταία 25 χρόνια στο νοτιοανατολικό τόξο του νομού, δεν μπορεί να συνεχιστεί και οι μέλλουσες προοπτικές ανάπτυξης είναι πλέον προς τα ήδη υποβαθμισμένα δυτικά, μιας και η περιοχή Λαγκαδά δεν εμφανίζει ικανοποιητικές προσδοκίες τόσο οικιστικής όσο και βιομηχανικής ανάπτυξης, λόγω των συνθηκών RAMSAR που περικλείουν τις λεκάνες των λιμνών Κορώνειας (όσο έμεινε) και Βόλβης. Οπότε, ο δικός μας Δήμος είναι η πρώτη ικανοποιητική διέξοδος της Θεσσαλονίκης.
Στις όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και προοπτικές που διανοίγονται για το Δήμο μας, είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιοριστούν τα μοντέλα ανάπτυξης του Δήμου. Να προσδιοριστεί επακριβώς τι θέλουμε πλέον από αυτό το Δήμο στο θέμα ανάπτυξη για τα επόμενα 30-40 χρόνια.

ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Μας αφορά η οικιστική ανάπτυξη και μόνο; Να προσελκύσουμε δηλαδή όλους εκείνους που επιθυμούν να φύγουν μέσα από την Θεσσαλονίκη; Αν ναι, πρέπει ήδη να προμελετήσουμε το είδος καταρχήν των κατοικιών που θέλουμε. Θέλουμε 3όροφες και 4όροφες πολυκατοικίες και άμα είμαστε τυχεροί όσοι έχουμε οικοπεδάκια, να δώσουμε και κάποιο αντιπαροχή και να αποκτήσουμε κάποιο διαμερισματάκι για τα παιδιά μας; Ή να κρατήσουν τα χωριά μας το χαρακτήρα τους, με τις αυλές και τις σκεπές; Σκεφτείτε ότι τέτοιες σκέψεις δεν τις κάνανε στο Φίλυρο 25 χρόνια πριν και τώρα κάποιος παρκάρει 2 στενά πιο μακριά από το σπίτι του….

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη του Δήμου είναι όντως πολύ ικανοποιητική, ιδίως και με την τελευταία υλοποίηση του βιοτεχνικού πάρκου στην Κάτω Γέφυρα, ευελπιστούμε ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα εγκατασταθούν στο πάρκο με όλα τα επακόλουθα οφέλη. Θέλουμε όμως βιομηχανική ανάπτυξη; Σε αυτό το μήκος κύματος θα πρέπει να δούμε όλοι σαν δημότες αυτού του Δήμου τι έγινε και τι δεν έγινε με όλες τις επιχειρήσεις που ήρθαν να εγκατασταθούν στα όρια του Δήμου. Επειδή το ζήτημα είναι εξόχως σημαντικό, πρέπει να θέλουμε όλοι μας σαν πυλώνα πολιτικής, πολιτισμού και πρωτίστως ποιότητας της ζωής μας, ότι όλες οι επιχειρήσεις που θα είναι εγκατεστημένες στο Δήμο δε θα ρυπαίνουν καταρχήν το ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον συγκεκριμένων δημοτικών διαμερισμάτων.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αυτό το θέμα είναι όντως παραμελημένο, ενώ μπορεί να προσφέρει σημαντικότατα έσοδα και δημοσιότητα στο Δήμο μας. Πολύς λόγος γίνεται για την μεταφορά της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος μας και κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι του είναι ήδη στο σχεδιασμό αυτό. Τι έγινε και δεν έχουμε νέα από αυτή την προσπάθεια; Εμείς σαν κάτοικοι τι κάνουμε; Τα περιμένουμε όλα από μια Δημοτική αρχή; Εμείς πως αντιδράμε; Μετά από 4 χρόνια;
Αφού όλοι ξέρουμε πως ψηφίζουμε !!!!!
ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ….
Η περίφημη και πολυδιαφημιζόμενη Ανθοέκθεση που είναι; Φαντάζεστε όλα τα φυτώρια και τους παραγωγούς συναθροισμένα σε ένα μέρος του Δήμου μας, μέσα στα πόδια μας; Τι πιο ωραίο μια τέτοια εποχή, τώρα που έχουμε μπει και στην άνοιξη !!!!
Και να κλείσω με το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ. Το όλο εγχείρημα μπορεί αν γίνει η κατάλληλη υποδομή και διαφήμιση να αποτελέσει πόλο έλξης των απανταχού φιλάθλων του ΠΑΟΚ, να συνδράμει στην ανάπτυξη του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος στην περιοχή και γιατί όχι με τη κατάλληλη προώθηση να αποφέρει έσοδα στο Δήμο….

Αν δεν το έχετε καταλάβει, ο Δήμος μας έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές που είναι πολύ λίγες αυτές οι σειρές….Το θέμα είναι να είμαστε σε εγρήγορση και να μην επαναπαυόμαστε και τα περιμένουμε όλα από άλλους…Όλοι πρέπει και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αυτού του τόπου….

ΚΙΟΜΟΥΡΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

10 σχόλια :

  1. Αγαπητέ Γιάννη Κιομουρτζή διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο σου συμφωνώ σχεδόν σε όλα, εκεί όμως που με βρίσκεις με απορίες, είναι στο σημείο που γράφεις μεταξύ άλλων: ... Εμείς σαν κάτοικοι τι κάνουμε; Τα περιμένουμε όλα από μια Δημοτική αρχή; Εμείς πως αντιδράμε; ...
    Φίλε μου Γιάννη αν δεν είναι στα χέρια της Δημοτικής Αρχής η Ανάπτυξη του τόπου, όπως κατά παραγράφους παρουσιάζεις, σε ποιανού χέρι είναι;
    Οι πολίτες από μόνοι τους λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν και λίγο μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη ενός τόπου.
    Αν ρίξουμε μια ματιά στους όμορους Δήμους βλέπουμε μια ζηλευτή ανάπτυξη, που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, (και μετά σχεδίου "Καποδίστρια") που οφείλεται στην ικανότητα των Δημοτικών τους αρχών, και στη "ικανότητα" των πολιτών να επιλέγουν ποιους θα τους Διοικήσουν !

    Ο Σχεδιασμός για την ανάπτυξη χρειάζεται ανθρώπους Διορατικούς, με όραμα, με οργάνωση με τάξη πάνω απ' όλα, Ανθρώπους που θα λιώσουν παντελόνια στα γραφεία να σχεδιάζουν να οργανώνουν και να δρουν κατάλληλα ...

    Μήπως ζητάω πολλά από τον Δήμο Αγίου Αθανασίου ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Απόστολε, αν δεις όπως και εσυ λες όλους τους όμορους Δήμους, όλοι εκτός του Δήμου Εχεδώρου έχουν τρομακτικά ελλείματα και χρέη. πχ ο Δήμος Χαλκηδόνας έχει ελλείματα της τάξης των 10 εκ € περίπου, παρομοίως και ο Δήμος Χαλάστρας. ο Δήμος Κουφαλίων παραμένει εγκλωβισμένος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δημάρχου, ενώ ο Δήμος Καλλιθέας, με ουκ ολίγες οφειλές, μαστίζει να βρει τον προσανατολισμό του και την όποια άναρχη ανάπτυξη του (υπάρχει και που?) ανάμεσα στο Ωραιόκαστρο και την Ιωνία. Ο δικός μας Δήμος έχει σοβαρά χρέη αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση αυτών των μεγεθών.
    Η δική μου οπτική γωνία εστιάσθηκε στην ανάπτυξη του Δήμου, όποιας μορφής κι αν είναι, ακόμα και σύνθετης. Ναι μεν εκλέγουμε διοίκηση και αρχή στο Δήμο, αυτό όμως δεν μας αφήνει άμοιρους ευθυνών (πλην ψήφου).
    Σε τέτοια σοβαρά ζητήματα ανάπτυξης και προόδου του τόπου πρέπει η όποια Δημοτική Αρχή να κάνει στροφή στον κόσμο και να ζητήσει τη γνώμη του και αν όχι να την απαιτήσει ο ίδιος ο πολίτης. Τι θέλουμε δηλαδή εμείς ως πολίτες και δημότες Αγίου Αθανασίου. Η ανάπτυξη και οι προοπτικές αυτού του τόπου είναι στα δικά μας χέρια και πρέπει εμείς να κινητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Δήμο γενικότερα..
    Σίγουρα όλοι μας προσδοκούμε περισσότερα από το Δήμο μας και την αρχή του, ιδιαίτερα σε τέτοια εξέχουσας σημασίας ζητήματα, παρά πεζοδρομήσεις και πάρκα για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Εμείς σαν κάτοικοι τι κάνουμε; Τα περιμένουμε όλα από μια Δημοτική αρχή; Εμείς πως αντιδράμε;"

    Ημαρτον!!! Ε όχι και να τα περιμένουμε όλα από την Δημοτική αρχή!
    Εγώ τα περιμένω από τον περιπτερά και από τον καφετζή που αν τολμήσουν να εκδηλώσουν διαμαρτυρία θα χάσουν την μισή τους πελατεία. Ξέχασα και τον δάσκαλο,τον φορτηγατζή και τον άνεργο που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Τα περιμένω από όλους αυτούς που κάνουν ουρά έξω από τα πολιτικά-δημοτικά γραφεία για μια θέση σύμβασης στο Δημόσιο (ΚΕΠ,Ταχυδρομίο,...) ή έστω για μια θέση σε ένα τοπικό εργοστάσιο. (ΜΕΛ,ΕΛΕΝΙΤ,ΜΑΚΙΟΣ,...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας ξεκινήσω αυτή τη φορά από το τέλος...

    @ αγαπητέ/-η ανώνυμε,μολονότι κατανοώ πλήρως το "σαρκαστικό" της τοποθέτησης σου, θεωρώ πως όλοι ετούτοι που αναφέρεις -και άλλοι τόσοι ακόμη- δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους.

    ευθύνη δεν είναι να ψηφίζω με βάση το ποιος θα με βολέψει, λόγω "κουμπαριάς",
    αλλά το πως κρίνω αυτόν που ψηφίζω και πόσο τον ελέγχω μετά την εκλογή του. Του αν ενδιαφέρομαι για το "πως" παίρνονται οι όποιες αποφάσεις για το Δήμο μου ΚΑΙ για τη ζωή μου -ακόμη και την επαγγελματική στην οποία αναφέρεσαι και του ΑΝ συνδράμω -με όποιο τρόπο μπορώ- στο να δώσω ιδέες ή κίνητρα προς μία κατεύθυνση που να είναι προς όφελος όλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Απόστολε, δεν τελειώνουν οι ευθύνες του πολίτη με τη ψήφο... Θα συμφωνείς πιστεύω σε αυτό το σημείο. Γιατί αλλιώς είμαστε πολίτες μόνο κάθε 4 χρόνια...

    Όπως ανέφερα και παραπάνω οι πολίτες -όταν και αν θέλουν- έχουν τρόπους να προσεγγίσουν, να ελέγξουν, να προτείνουν ιδέες, προς όποια κατεύθηνση.

    Το θέμα είναι αν κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας -ατομικά ή μέσω συλλόγων ή οργανώσεων- και ΑΝ κάνουν χρήση, πως αντιμετωπίζονται από την όποια Δημοτική Αρχή...

    Προσωπικά, έχω κάνει χρήση αυτών που αναφέρω και παρουσίασα κάποια πράγματα-ιδέες (τόσο μέσω της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εθελοντών Κάτω Γέφυρας, όσο και μέσα από την Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Γέφυρας "Άγιος Γεώργιος") που αφορούν άμεσα την ανάπτυξη του τόπου, μόνο που η αντιμετώπιση ήταν... από αδιάφορη έως "εκ του ασφαλούς υπεροπτική" -για να παραμείνω σε ήπιους χαρακτηρισμούς...

    Θεωρώ πως είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για όσα κακά ως Δημότες βιώνουμε. Και η ευθύνη μας είναι σύνθετη, αφού φροντίζουμε από τη μία να εκλέγουμε άτομα όχι με βάση τις ικανότητες, το ήθος και τις ιδέες τους, αλλά με βάση τα κομματικά χρώματα που φέρει...
    Με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα

    Και ενώ αδιαφορούμε παντελώς, έχουμε την αξίωση για ποιότητα και "ανάπτυξη"... όπως και για "βόλεμα" μιας και "προπληρώσαμε" με την ψήφο μας...

    Αλήθεια κάθε πότε συγκεντρώνονται οι κάτοικοι του τόπου -ανά διαμέρισμα έστω- για να συζητήσουν έστω για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σαν "εκκλησία του Δήμου"?...

    Μάλλον ποτέ ή ευκαιριακά μεταξύ γνωστών...

    Δεν υπάρχει διάλογος ούτε όσων αφορά τα παρόντα προβλήματα, πόσο μάλλον να υπάρχει μια ώριμη κατάσταση, ώστε να μπορούν να συζητηθούν και αναπτυξιακές δομές που αφορούν το μέλλον...

    Βίκυ Χρυσού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και φτάνω αισίως στο δια ταύτα:

    @ Αγαπτέ Κιομουρτζή Γιάννη,

    πράγματι ο Δήμος μας -θέλοντας ή μη- λόγω θέσης καλείται να αποτελέσει διέξοδο ανάπτυξης για τον ίδιο τον Νομό.

    Σαφώς θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ανάπτυξη, ειδάλλως η ανάπτυξη θα γίνει μεν, αλλά θα είναι ανεξέλεγκτη και εις βάρος των κατοίκων τελικά.

    Ευχής έργο το πλάνο αυτό να κινείται σε πολλές παράλληλες αναπτυξιακές δομές (βιομηχανική, τουριστική και οικιστική) αλλά προστατεύοντας το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

    Ας μην ξεχνάμε πως η Κάτω Γέφυρα είναι επίσης μέρος της Ramsar, όπως και της NATURA, όμως αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη -κάθε άλλο- απλά η μορφή της ανάπτυξης θα πρέπει να είναι τέτοια που να σέβεται τη συνθήκη, αλλά και τους κατοίκους της K.Γ.
    Αντ' αυτού εγκαταστάθηκε εδώ ένα βιομηχανικό πάρκο -αν και όταν γίνει τέτοιο, λόγω της παρούσας οικονομικής ύφεσης- που δεν θεωρώ πως ήταν ότι καλύτερο για την περιοχή μας, άσχετα εάν σταδιακά -στο μέλλον- γίνει χώρος απασχόλησης.

    (Σίγουρα θα διαφωνούν αρκετοί μαζί μου σε αυτό το σημείο, εάν σκέφτονται πλήρως υλιστικά...)

    Το ζήτημα είναι πως η Δυτική Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αγίου Αθανασίου, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε ολόκληρη την ΕΥΡΩΠΗ - και θεωρώ πως δεν είναι η "ανάπτυξη" μεγαλύτερο αγαθό από την ίδια τη Ζωή και την ποιότητα της...

    ...για να μην επεκταθώ σε άλλου είδους μολύνσεις και ρύπους εδάφους, υδάτων κτλ της περιοχής που μας αφορούν άμεσα...

    Το θέμα φίλε Γιάννη, είναι πως κανείς δεν μας ρωτά για το ποια μοντέλα "ανάπτυξης" -και γιατί- τα επιθυμούμε. Και αυτοί που αποφασίζουν για την όποια ανάπτυξη -δυστυχώς- κινούνται συνήθως έτσι ώστε να προωθούν πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι αυτά των πολιτών του Δήμου, οι οποίοι ούτε ενημερώνονται, ούτε ερωτώνται...

    Αλήθεια η Αναπτυξιακή τι κάνει? και πως κινείται? και αλήθεια είναι "ανάπτυξη" η ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Ύδρευσης προς όφελος των πολιτών? (μιας και είχαμε σχετική συζήτηση πρόσφατα...)

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω, πως έχω κουραστεί να ακούω τη λέξη "ανάπτυξη". Δίνει μια τόσο διαστρεβλωμένη εικόνα για όσα σχεδιάζονται για χάρη της και ωραιοποιεί μία καταναλωτική και ιδιαίτερα βρώμικη και ρυπογόνα κουλτούρα...
    την οποία είθισται να ονομάζουμε "πολιτισμό" εμείς οι άνθρωποι της Δύσης... και να θυσιάζουμε "με χαρά" αυτονόητα και απαραίτητα αγαθά στο βωμό της... δίχως να ζυγίζουμε το κόστος.

    Βίκυ Χρυσού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σύντομα: θεωρώ οτι παράλληλη ανάπτυξη σε τόσα επίπεδα στον Δήμο δεν είναι έυκολο να γίνει. Και βιομηχανία γύρω σου και καθαρός αέρας- περιβάλλον δεν βλέπω πως μπορεί να επιτευχθεί συνδιαστικά.Φυσικά για τουρισμό όπως ανέφερε ο φίλος στο αρχικό άρθρο δεν βλεπω πώς μπορεί να προκύψει. Ίσως μπορούν να προσελκύσουν κάποιο κόσμο οι γιορτές κρασιού (όπως αυτή της Αγχιάλου ή της Γέφυρας) στα πλάισια του Αγροτουρισμού αλλά απο κεί και πέρα δεν μπορεί να μιλάμε σοβαρά για τουρισμό. Οπότε επικεντρώνεις τις δυνάμεις σου εκεί που έχεις potential. Θεωρώ οτι ο Δήμος μπορεί να πουλήσει ακόμη σαν ποιοτική περιοχή και να αποφύγει την πλήρη βιομηχανοποίηση που θα υποβάθμιζε καταλυτικά την περιοχή. Το να γίνεις μια νέα Σίνδος ή Ιωνία δεν αποτελεί το δικό μου όραμα για την περιοχή. Το να αποτελέσουμε εναλλακτική διέξοδο σε σχέση με τα ανατολικά προάστια είναι ο στρατηγικός στόχος που αξίζει στην περιοχή και αρμόζει στους κατοίκους της. Ακριβώς επειδή υπάρχουν οι δυνατότητες. Για να γίνει βέβαια αυτό απαιτείται πολύ δουλειά σε υποδομές, παρεμβάσεις οικιστικές κλπ. Όλα αυτά φυσικά θα ξεκινήσουν σε επίπεδο Δήμου ο οποίος μπορεί σε ένα πλάνο δεκαετίας να κάνει παρεμβάσεις, να πιέσει φορείς και να διεκδικίσει έργα υποδομής. Χάθηκε μια ολόκληρη δεκαετία κατα την οποία είχαμε σχεδόν μηδενική παρέμβαση απο τον Δήμο (Με συγχωρείς φίλε Γιάννη για ποιά πάρκα μιλάς - ένας πεζόδρομος έγινε στην Γέφυρα 11 χρόνια!). Οπότε θα χρειαστούμε ανθρώπους που θα δουλέψουν με πάθος, όπως αυτούς που περιέγραψε ο φίλος Αποστόλης, που θα λιώνουν τα παντελόνια(μου άρεσε - αυτό θα πρέπει να είναι το πνεύμα). Σίγουρα η σημερινή ηγεσία του Δήμου δεν μπορεί και δεν έχει την διάθεση. Με προσβάλλει θα έλεγα σαν προσωπικότητα

    Γιάννης
    jmkeynes3@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Αγαπητέ Γιάννη, αν και δεν συμπαθώ καθόλου ου τη βιομηχανική ανάπτυξη, αναγνωρίζω ωστόσο το χρηστικό ρόλο της ή ακόμη και την αναγκαιότητα της αν θέλεις.

    Η ανάπτυξη μπορεί κάλλιστα να είναι συνδυαστική. Ο καθαρός αέρας διατηρείται εάν υπάρχουν τα κατάλληλα φίλτρα και να λειτουργούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις πρόληψης... η Γερμανία με το γνωστό μέγεθος στη βιομηχανία της έχει πολύ καθαρότερο αέρα από το Δήμο μας...

    Στη χώρα μας βέβαια ο κάθε ένας μολύνει όσο θέλει γι' αυτό και δεν μπορείς να φανταστείς κάποιο συνδυασμό ίσως.

    Συμμερίζομαι την άποψη σου, πως δεν θέλουμε να γίνουμε μια νέα Σίδος.

    Είπες όμως τη μαγική λέξη: αγροτουρισμός, όπου προεδρεύει απ' όσο γνωρίζω ο νυν δήμαρχος μας και που υπήρξε αποδέκτης των ιδεών που παραπάνω αναφέρω... δίχως ενδιαφέρον.

    Όπως είπα είμαστε μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, αλλά αρνούμαστε ως Δήμος να κάνουμε κινήσεις που θα αναπτύξουν αυτή τη διάσταση.

    Η οποία εμπεριέχει και πολλές άλλες διαστάσεις, αρκεί να έχει κανείς όραμα για το κοινό όφελος και να μην επενδύει σε βήματα με βάση μικροσυμφέροντα... (που είναι και εθνικό μας σπορ...)

    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η Τοξότισσα είπε"...ευθύνη δεν είναι να ψηφίζω με βάση το ποιος θα με βολέψει, λόγω "κουμπαριάς",
    αλλά το πως κρίνω αυτόν που ψηφίζω και πόσο τον ελέγχω μετά την εκλογή του. Του αν ενδιαφέρομαι για το "πως" παίρνονται οι όποιες αποφάσεις για το Δήμο μου ΚΑΙ για τη ζωή μου -ακόμη και την επαγγελματική στην οποία αναφέρεσαι και του ΑΝ συνδράμω -με όποιο τρόπο μπορώ- στο να δώσω ιδέες ή κίνητρα προς μία κατεύθυνση που να είναι προς όφελος όλων."

    1. Τι ποσοστό των Ελλήνων νομίζεις πως ψηφίζει με τέτοιο τρόπο; μήπως πάνω από το 90%
    2. Αντιλαμβάνομαι ότι είσαι "δραστήρια" και ενδιαφέρεσαι για τα κοινά.
    Πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις πολλά για την κοινωνία που ζεις ή ελάχιστα; Η γνώμη μου είναι πως όποιος είναι "έξω από την εξουσία" δεν μπορεί να κάνει παρά ελάχιστα πράγματα. Η "εξουσία" και η δύναμη του λαού μένει μόνο στην ψήφο εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ναι κεντρί,

    πάνω από 90% ψηφίζουν με βάση ποιός θα τους πληρώσει για την ψήφο τους -σε χρήμα ή θέση-, ποιός θα τους δώσει λαδάκι για αντάλλαγμα ή ποιός θα τους κάνει τον ταξιτζή μέχρι το εκλογικό κέντρο -εάν πρόκειται για ηλικιωμένους...

    Η κοινωνία που ζω, δυστυχώς είναι όπως και ολόκληρη η κοινωνία της Ελλάδας -μικρογραφία της γαρ- και πράγματι δεν μπορώ να κάνω μόνη μου πολλά. Παρ' όλ΄ αυτά μπορώ με το παράδειγμα μου και το λόγο μου να προβληματίσω ή να ταρακουνίσω έστω κάποιους ακόμη...

    Αρνούμαι να δεχτώ μοιρολατρικά τις αυθαίρετες αποφάσεις κάποιων που καπηλεύονται την εξουσία που πήραν και αντί να υπηρετούν, χειραγωγούν τους πολίτες.

    Αναγνωρίζω πως η δύναμη είναι στους εξουσιάζοντες, αλλά αν δεν είσαι του δικού τους μήκος κύματος δεν μπαίνεις στην εξουσία...
    ή αν μπεις γρήγορα ή θα σε "εξοντώσει" το σύστημα ή θα "λερωθείς"...

    Πολλά μπορεί να μην μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του -μέσα ή έξω από τη δομή της εξουσίας- όμως η πραγματική δύναμη είναι στο λαό. Η δική μας συναίνεση (έμμεση ή άμεση) είναι που δίνει συνέχεια στην αυθαιρεσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...