Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Τώρα πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου Αγ. Αθανασίου τις αυξήσεις στο νερό που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2007 και τους πρώτους μήνες του 2008. Αυξήσεις δυσβάστακτες, αυξήσεις που κυριολεκτικά καίνε. Δείτε λοιπών τι πληρώνουμε, τώρα σας παραθέτω όλο το κείμενο όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα (Ελεύθερο Βήμα) του νομού.

ΑΝΑΛΓΗΤΟΙ
Ανάλγητοι και χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, ο Δήμαρχος Αγ. Αθανασίου και η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου σε δύο μόνο συνεδριάσεις, μια τον Δεκέμβριο του 2007, στην οποία μάλιστα η αντιπολίτευση παράνομα δεν εκλήθη, (έχουμε κάνει προσφυγή στην περιφέρεια για ακύρωση αυτής της συνεδρίασης) και μια τον Ιανουάριο του 2008, επέβαλαν αυξήσεις - χαράτσι, στους κατοίκους του Δήμου Αγ. Αθανασίου, πέρα και έξω από κάθε λογική, χωρίς να ενδιαφέρονται ότι ο κόσμος και ειδικά τα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ολοένα και περισσότερο, σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον ακρίβειας και αισχροκέρδειας.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 8-1-2007 μόνοι τους (η συμπολίτευση) αποφάσισαν και επέβαλαν:
α) Αύξηση 20% στον συντελεστή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, και
β) Αύξηση 15% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου 2008 διαβάστε τι αποφάσισαν να πληρώνουμε για το νερό, θα μας κάνουν να πούμε το Νερό - Νεράκι!
α) Για μια καινούρια παροχή σε σπίτι, θα πληρώνουμε εφάπαξ 100€ εγγύηση, 25€ +ΦΠΑ για ένα τσιμεντένιο φρεάτιο, 30€ για ρολόι (μετρητή) και 200€ για φορτωτή και άλλα έξοδα. Σύνολο 355€. Για τις δε βιοτεχνίες και βιομηχανίες το ποσό γίνεται 755€.
β) Το πάγιο για όλους τους οικιακούς χρήστες από 6,50€ το εξάμηνο γίνεται 15€ αύξηση 130%.
Ένα κυβικό μέτρο νερό από 0,25€ και για 1-120 κυβ.μετ. γίνεται 0,33€ αύξηση 32%.
Ένα κυβικό μέτρο νερό από 0,25€ και για 120-200 κυβ.μετ. γίνεται 0,43€ αύξηση 72%.
Ένα κυβικό μέτρο νερό από 0,25€ και για πάνω από 200 κυβ.μετ. γίνεται 0,50€ αύξηση 100%.
γ) Δείτε για καταστήματα, ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, μπαρ, καφετερίες, βενζινάδικα, αποθήκες, αποστακτήρια, για κατανάλωση από 1-120 κυβ. μέτ. νερού από 0,25€ γίνεται 0,35€ αύξηση 40%.
Πάνω από 120 κυβ. μέτ. από 0,25€ γίνεται 0,45€ αύξηση 80%.

Συνδημότισσες και συνδημότες, οι αυξήσεις - χαράτσι που επέβαλαν ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του, είναι τεράστιες, άδικες και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια οικονομοτεχνική μελέτη που να δικαιολογούν αυτές τις αυξήσεις.


Σε αυτή ειδικά την συνεδρίαση ανερυθρίαστα ο Δήμαρχος κος Αριστείδης Αραμπατζής και ο Αντιδήμαρχος κος Τσώλης, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και προσπαθώντας να μας πείσουν ότι ορθώς πράττουν, έλεγαν ότι τα έξοδα εάν και πολλά δεν βγαίνει η επιχείρηση (Ύδρευσης και αποχέτευσης) και ενδεχόμενα μέχρι το τέλος του έτους να χρειαστεί να κάνουν κι άλλη αύξηση δικαιολογούμενοι πως τα τρία τελευταία χρόνια δεν έκαναν καμία αύξηση, ξεχνώντας βέβαια σκόπιμα τον φόρο 80%+19%ΦΠΑ = 100% που επέβαλαν σε κάθε λογαριασμό νερού, διπλασιάζοντας έτσι την τιμή του.

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ !!!
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ !!!

Τσανής Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος
Αγ. Αθανασίου

4 σχόλια :

  1. ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    Διαχειριστικός μηχανισμός σε βάρος των εργαζομένων

    «Ελληνικός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «Συμπολιτείες των Δήμων και Κοινοτήτων» και «Δημοτική Αποκέντρωση», είναι τα τρία νέα νομοθετήματα, που αποτελούν τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση

    Σε διεκπεραιωτή κρατικών αρμοδιοτήτων και αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών, μετατρέπει η κυβέρνηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), με σχέδια νόμου και ρυθμίσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη βδομάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, επιχειρείται η συγκεντροποίηση της τοπικής εξουσίας και η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιβάλουν στους δήμους να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις, ώστε να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Τους κεντρικούς σχεδιασμούς συμπληρώνουν οι ρυθμίσεις για την προώθηση της δήθεν συμμετοχής των δημοτών σε προγράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με στόχο τελικά την αποδοχή από αυτούς αποφάσεων σε βάρος τους.

    Με γοργά βήματα, η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεμπλέξει από τις όποιες διεξόδους είχαν οι δήμοι να χαράξουν μια αυτόνομη πολιτική σε συγκεκριμένα ζητήματα, και να υποτάξει τη δράση τους στην εξυπηρέτηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της. Η αρχή είχε γίνει με τον «Καποδίστρια» που συνένωσε τους δήμους και τις κοινότητες, με στόχο - όπως απροκάλυπτα και έγγραφα δηλωνόταν από την κυβέρνηση - την υποταγή της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης στην αποτελεσματικότητα. «Η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση σε μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στον «Καποδίστρια».

    Σήμερα, η κυβέρνηση «έρχεται» να ξεμπερδέψει και με τις όποιες διαφορετικές φωνές εκφράζονται ή μπορεί να πηγάζουν μέσα από την ΤΑ, ώστε να διασφαλίσει ότι ο θεσμός θα λειτουργεί σε όφελος των δικών της σχεδίων και όχι των δημοτών που υποτίθεται ότι πρέπει να εξυπηρετεί. Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, προωθείται η κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων σε Δημοτικά Διαμερίσματα (δήμοι ή κοινότητες που συνενώθηκαν σε έναν ΟΤΑ) με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και περιορίζεται ο αριθμός των μελών τους σε ΟΤΑ με παραπάνω δημότες. Με τον τρόπο αυτό, ολόκληρα χωριά μένουν χωρίς εκπροσώπηση στους δήμους που εντάσσονται, αφού ο πρόεδρος των καταργούμενων τοπικών συμβουλίων ή τα μέλη των υφιστάμενων, δε θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
    Θα αποφασίζουν ισχυρές μειοψηφίες

    Με τον ίδιο παραπάνω στόχο, προωθείται και η υποχρεωτική διαδημοτική συνεργασία δήμων και κοινοτήτων σε έναν Σύνδεσμο ή «Συμπολιτεία», ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις για το σύνολο των ΟΤΑ που τον αποτελούν. Ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα σε έναν Σύνδεσμο να εντάξει κάποιον άλλον δήμο υποχρεωτικά στους κόλπους τους - χωρίς δηλαδή αυτός να το θέλει - με αποτελέσματα, ανάμεσα σε άλλα, οι δημότες άλλους να ψηφίζουν και άλλοι να αποφασίζουν για όσα τους αφορούν. Αν συνυπολογίσει κανείς πως τα ίδια τα Δημοτικά Συμβούλια εκλέγονται με το πλειοψηφικό καλπονοθευτικό σύστημα (δηλαδή κλέβονται ψήφοι από τις μικρότερες παρατάξεις για να συγκροτηθεί η ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος), τότε οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη χαριστική βολή στην όποια αντιπροσωπευτικότητα.

    Η κυβέρνηση, όμως, δε μένει εκεί, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των διοικητικών ορίων των δήμων και των νομαρχιών, εφόσον το αποφασίσουν τα συμβούλιά τους, κάτι που αφήνει πολλά περιθώρια για εκλογομαγειρέματα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης διαφαίνεται ακόμη - έστω και μακροπρόθεσμα, πάντως όχι πριν τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές - η επέκταση των νομαρχιών, στα όρια πιθανότατα των σημερινών Περιφερειών, ή και η κατάργησή τους (άποψη που έχει ένθερμους υποστηρικτές στο εσωτερικό της ΚΕΔΚΕ, με το σκεπτικό ότι η χώρα μας δεν αντέχει τόσα πολλά επίπεδα διοίκησης, καθώς και το ότι οι όποιες αποφάσεις, σε επίπεδο Βρυξελλών, λαμβάνονται με τις Περιφέρειες).

    Πάντως, οι όποιες διοικητικές αλλαγές - και όσο το κίνημα της Αυτοδιοίκησης δεν προβάλλει αντιστάσεις - αναμένεται να ενισχύσουν το στόχο της κυβέρνησης, να λειτουργήσουν οι δήμοι σαν επιχειρήσεις. Η κεντρική διοίκηση προσανατολίζεται στη συρρίκνωση έως κατάργηση των πόρων που εισπράττουν οι ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ακόμα και για τις κρατικές αρμοδιότητες που τους μεταφέρονται υποχρεωτικά. Θυμίζουμε τις διαμαρτυρίες δήμων ότι τα κονδύλια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και γυμναστηρίων - τα οποία μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά στους ΟΤΑ - δεν έχουν ακόμα φτάσει στα ταμεία τους. Η «λύση» που προτείνεται από την κυβέρνηση και υποστηρίζεται ένθερμα από κύκλους της ΚΕΔΚΕ, είναι η λειτουργία των δήμων με τοπική φορολογία, με συνεχή αύξηση των ίδιων πόρων τους, το οποίο μεταφράζεται σε αφαίμαξη των δημοτών. Μάλιστα, θεσπίζονται και δείκτες αποτελεσματικότητας και οικονομικότητας, ώστε να τιμωρούνται οι δήμοι εκείνοι που επιλέγουν μια διαφορετική πολιτική από την προτεινόμενη, δηλαδή όσοι επιμένουν να δαπανούν για κοινωνικές υπηρεσίες και λαϊκές ανάγκες.

    Οι κατευθύνσεις αυτές αποτυπώνονται σε δύο νομοσχέδια. Το πρώτο, με τίτλο: «Ελληνικός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης», έχει απασχολήσει ήδη την ΚΕΔΚΕ και θα αποτελέσει το κύριο θέμα του συνεδρίου της, στα τέλη Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη. Το άλλο, που αφορά τις «Συμπολιτείες των Δήμων και Κοινοτήτων» κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί το Σεπτέμβρη, μετά την ψήφιση του οποίου θα λειτουργήσει και η νέα Δημοτική Αστυνομία. Στις προωθούμενες ρυθμίσεις είναι και η «Δημοτική Αποκέντρωση», όπου αποτυπώνεται η βούληση του υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση των τοπικών συμβουλίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα που αφορά στις παράλογες αυξήσεις του νερού έχει απασχολήσει όλους τους δημότες θαρρώ του Δήμου, όμως δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Δυστυχώς το νερό, ένα από τα βασικά αγαθά του ανθρώπου -μαζί με τον αέρα και την τροφή μας, έχει πέσει θύμα αισχροκέρδειας και έχει μεταλλαχθεί σε "εμπορικό προϊόν"...

    Ένα αγαθό της φύσης, που ΔΕΝ παράγει κανείς, δίνει τεράστια κέρδη τόσο σε ιδιώτες που το "εμφιαλώνουν", όσο και σε υπηρεσίες που το διανέμουν. Στην ουσία για την απλή διασωλήνωση -κάκιστης πάντα ποιότητας, λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται- πληρώνονται επ' αόριστον για κάτι που δεν παράγουν, αλλά και που δεν ελέγχουν σωστά για την καταλληλότητα του.

    Στο άρθρο μου "το νερό και η τροφή μας" (http://vickytoxotis.blogspot.com/2008/06/blog-post_24.html)είχα γράψει σχετικά...

    Το θέμα είναι πως δεν μάθαμε να αντιδράμε σε τέτοιου είδους "αφ' υψηλού" αποφάσεις και δεν αναζητάμε συλλογικά το δίκιο μας. Όταν είχε επιβληθεί ακόμη για πρώτη φορά η παράλογη φορολόγηση που μαζί με το ΦΠΑ φτάνει το 100% κανείς μας δεν αντέδρασε, καθώς οι κύριοι "είναι νόμιμοι" εκμεταλλευόμενοι σχετική νομοθεσία που δίνει τέτοιο περιθώριο σε επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου -όπως με πληροφόρησε δικηγόρος. Το θέμα είναι πως η νομιμότητα δεν συμβαδίζει με το δίκαιο και λογικό προς το σύνολο...

    Ακόμη πιο πριν δεν αντιδράσαμε όταν έγιναν ιδιωτικές επιχειρήσεις οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης των Δήμων...

    Από τη στιγμή που αδιάφορα και σιωπηλά συναινέσαμε τώρα υφιστάμεθα την κλασική αισχροκερδή φύση μιας επιχείρησης που αναζητά κέρδη ΔΙΧΩΣ να ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΕ! και εκ του ασφαλούς μιας και έχουμε ανάγκη το νερό...

    Όσο για τις διαστάσεις που αναφέρει ο φίλος Κακόμοιρος -που αποτελούν όχι σχόλιο, αλλά νέα θεματική ενότητα στην ουσία-
    αυτή είναι η σύγχρονη καπηλεία των πολιτών και η σταδιακή άρση των δικαιωμάτων του, φανερώνοντας πλεόν απροκάλυπτα πως δεν ζούμε σε Δημοκρατία, αλλά σε μια σύγχρονη ύπουλη μορφή δικτατορίας...

    Μέχρι να το αντιληφθούν οι πολίτες σε όλο του το μεγαλείο... ίσως και να είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα γενικά είναι ότι έχουμε "παραχωρήσει εξουσία" σε κάποιους και απο εκεί και πέρα αδιαφορούμε... και ξεχνάμε όταν έλθουν οι επόμενες εκλογές...Τελικά πως θα συμμετέχουμε και εμείς στην λήψη αποφάσεων; Θα διαμαρτηρόμαστε μόνο; Ποιός μας ακούει;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τη μέλλουσα μη-ύπαρξη φωνής των μικρότερων οικισμών... ούτε οι διαμαρτυρίες μας θα ακούγονται...

    Το ζήτημα πάει ακόμη πιο πίσω: έχουμε την παιδεία να απαιτήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας? ή η "δημοκρατική παιδεία" μας περιορίζεται στην "αγοραπωλησία ψήφων" με βάση πολύ περιορισμένα ατομικά συμφέροντα?

    Γνωρίζουμε τι οφείλουν να πράξουν οι εκλεγμένοι 'άρχοντες" ή καταπίνουμε αμάσητες τις όποιες δικαιολογίες μας σερβίρουν?

    Έχουμε την πυγμή να μη λυγάμε σε "ανταλλάγματα" για τη σιωπή μας? ή γινόμαστε οσφυοκάμπτες με την πρώτη ευκαιρία για να "γλύψουμε κι εμείς κάποιο κομματάκι" στην πίττα?...

    Το μαχαίρι πρέπει να μπει στο κόκκαλο...
    και η αλήθεια είναι πως μολονότι η σαπίλα "βρωμάει" τόσο οι περισσότεροι την αντέχουν... και φέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...