Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ KAI ΜΝΗΜΗ


Ήρθε η ώρα και πήγα στην πατρίδα που γεννήθηκαν οι παππούδες μου.
Ήταν η πόλη στην οποία μετέφερε για την ίδρυση της το Ιερό Πυρ από την Μίλητο ο φιλόσοφος Αναξίμανδρος. Ο πολιτισμός της Ιωνίας έφτασε στον Εύξεινο Πόντο. Ήταν η πόλη η αφιερωμένη στον Απόλλωνα τον Θεό του Φωτός , η Απολλωνία του Πόντου. Ήταν η πόλη που στα χριστιανικά χρόνια μετονομάστηκε σε Σωζόπολη. Το Φώς του Απόλλωνα Σώζοντος μετατράπηκε στο Φώς του Σωτήρα Χριστού!
Επισκέφτηκα την Σωζόπολη, την Αγχίαλο, την Μεσημβρία. Παλιές πατρίδες μέσα στον χρόνο! Συνάντησα θείους και ξαδέλφια. Περπάτησα στα πέτρινα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Μύρισα το θαλασσινό αεράκι της. Ένοιωσα την αρχαία ατμόσφαιρα να δονείται στο Μουσείο και στα τείχη της. Συγκινήθηκα όταν έμαθα ότι από όλη την Βουλγαρία έρχονται κάθε Σεπτέμβριο εκεί για τα «ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ», γιορτές θεάτρου, μουσικής, ποίησης…
Ενθουσιάστηκα όταν είδα ότι το σύμβολο της πόλης είναι παρμένο από ένα αρχαίο Ελληνικό νόμισμα, μία «άγκυρα»!

Πράγματι το αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα ακόμη υπάρχει εκεί και μάχεται!

Είδα και άκουσα ανθρώπους να μιλούν Ελληνικά που τα έμαθαν από τους γονείς τους, νύφες Βουλγαρικής καταγωγής που τα έμαθαν από τις Ελληνίδες πεθερές τους…
Νομίζω ότι οι βαθιές ρίζες του παρελθόντος μας κρατούν γερά με το μέλλον. Αυτός που ξεχνά το παρελθόν, που ξεχνά τις ρίζες του, μου φαίνεται ότι δεν έχει μέλλον γιατί όλα τα δέντρα από τις ρίζες τους τρέφονται και ας μην το ξέρουν…
Είναι τυχεροί όσοι έχουν τέτοιες βαθιές ρίζες, τόσο αρχαίες πατρίδες με ένδοξο παρελθόν και το θυμούνται. Το παρόν είναι η πείρα του παρελθόντος που δημιουργεί ΤΩΡΑ, με την φαντασία και την θέληση, το όραμα του μέλλοντος. Έχουμε ανάγκη από νέα οράματα τα οποία μάλιστα τα δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι.
Νομίζω λοιπόν ότι με ΟΛΕΣ αυτές τις πόλεις, που μας συνδέουν δεσμοί αίματος, θα έπρεπε ο Δήμος μας να ασχοληθεί με τις ευκαιρίες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή με την αδελφοποίηση πόλεων. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι (όπως της Γέφυρας και της Σωζόπολης) ανταλλάσσουν εκδηλώσεις μεταξύ τους και μπράβο τους, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω. Η αδελφοποίηση πόλεων είναι γέφυρες πολιτισμών και μάλιστα όχι απλά συμπαθούντων πολιτών μεταξύ τους αλλά πολιτών με δεσμούς σαν και αυτούς που ανέφερα. Ακόμη και εκεί που δεν έχουν μείνει Έλληνες, όπως στις Μέτρες, υπάρχουν τα κόκαλα των προγόνων, που περιμένουν κάποιος να τα τιμήσει. Όταν το 2004 κάποιοι κάτοικοι της Γέφυρας επισκεφτήκαμε το παλιό νεκροταφείο της Τσατάλτζας, για να κάνουμε ένα μνημόσυνο για τους προγόνους μας, ο Τούρκος Δήμαρχος υποσχέθηκε να περιποιηθεί τον χώρο και να κατασκευάσει ένα μικρό μνημείο με την προϋπόθεση ότι θα έχει μία επαφή με τον δικό μας Δήμαρχο. Αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε… ή δεν μας ενημέρωσε αν κάτι έγινε…
Δεν ξέρω αν έγινε στο παρελθόν προσπάθεια για αδελφοποίηση (άκουσα κάποτε κάτι για την Μεσήμβρια) αλλά τίποτα δεν είδα να υλοποιείται. Δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο, αλλά ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΑ!

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ;

"Ζοπολίτης"


Σχετικοί ιστότοποι:

2 σχόλια :

  1. Θα ήθελα κάποια πληροφόρηση απο κατοίκους της Μεσήμβριας και της Αγχιάλου αν υπάρχει κάποια επαφή με Έλληνες της Βουλγαρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ακριβώς πληροφόρηση θέλεις φίλε μου, υπάρχουν επαφές με Έλληνες της Μεσήμβριας της Αγχιάλου και της Σωζοπόλεως, ζουν πολλοί Έλληνες σε αυτές τις πόλεις και έχουν επίσης και Ελληνοβουλγαρικούς Συλλόγους που μπορείς να πάρεις πληροφορίες απευθείας. Για περισσότερες πληροφορίες στείλε μου e-mail στο:

    dimosagiou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...