Κυριακή 17 Μαΐου 2020

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ 2020 του Απ. Στεργιάδη


Απόστολος Στεργιάδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Χαλκηδόνος

   Στον Δήμο μας έχουμε την ευλογία να κατοικούμε σε τόπο ιστορικό με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αποτελούμενο από ανθρώπους κυρίως προσφυγικής καταγωγής από πάλαι ποτέ «πατρίδες» της ευρύτερης Ελληνικής γης.
   Έλληνες από τη Θράκη (Ανατολική και Βόρεια), τη Μικρά Ασία, τον Πόντος, την Καππαδοκία, τα Βόρεια παράλια Πόντου, την Αρμενία, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι σε οποιοδήποτε σημείο της Ανατολής κατοικούταν από Έλληνες – Ρωμιούς, που μετοίκησαν στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Αξιού και σε αγαστή συνεργασία με τον ντόπιο πληθυσμό με αμιγώς Ελληνική συνείδηση και εθνότητα δημιούργησαν τα 17 χωριά του Δήμου μας.
   Άλλοι μετά από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, άλλοι με την «Ανταλλαγή πληθυσμών» με την συνθήκη της Λωζάνης το 1924 όπου μετακινήθηκαν περί τα 1.650.000 Χριστιανοί Ορθόδοξοι (Ελληνικής καταγωγής) με 670.000 Μουσουλμανικού θρησκεύματος (Τούρκικης καταγωγής) και άλλοι με την συνθήκη του Νεϊγύ το 1922 βάσει της οποίας περί τους 50.000 Έλληνες μετανάστευσαν από Βουλγαρία στην Ελλάδα και 90.000 Βούλγαροι από Ελλάδα στη Βουλγαρία.
   Ο τόπος μας είναι πλούσιας ιστορικής αξίας όπου δεσπόζει ο Μακεδονικός τάφος στον Άγιο Αθανάσιο (το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο που ανασκάφτηκε στον Δήμο μας) με μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας τοιχογραφίες. Ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης Ίχναι και βρίσκεται στο δρόμο από Χαλκηδόνα προς Κουφάλια, Η «τούμπα Τόψιν» που για πολλούς αρχαιολόγους ήταν η αρχαία πόλη της Χαλάστρας, πλήθος άλλων μικρότερων οικισμών και τύμβων που περιμένουν ανά τους αιώνες την αρχαιολογική σκαπάνη και έρευνα.
   Επίσης το σημαντικής ιστορικής αξίας νεκροταφείο των βογομίλων στην Χαλκηδόνα και το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στην Γέφυρα (η κοινότητα που αποτελεί και την Ιστορική έδρα του Δήμου μας), αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που πρέπει από τον Δήμο μας και συγκεκριμένα από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, εθελοντισμού και νέας γενιάς να προβληθούν και να γίνει μια εκτενής ενημέρωση με ημερίδες, άρθρα, δημοσιεύσεις, εκδόσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές σε όλη την Ελληνική επικράτεια ώστε να επιτύχουμε την εκτενή καταγραφή του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του Δήμου μας.
   Η εκτενής καταγραφή της πολιτιστικής παρακαταθήκης, της πολύτιμης πνευματικής κληρονομιάς που οφείλουμε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε ως Δήμος, στις κοινότητές μας διατηρείται και εκφράζεται δημιουργικά από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
   Μπορούμε και οφείλουμε στους απογόνους μας να δημιουργήσουμε ένα «Μουσείο Προσφυγικού Πολιτισμού» που στόχος του θα είναι να συλλέξει, διαφυλάξει και εκθέσει κάθε υλικό τεκμήριο της προσφυγικής κληρονομιάς όπως έγγραφα, συμβόλαια, αρχεία, κώδικες δημογεροντίας ή επίσημα στοιχεία του Οθωμανικού κράτους που διασώζονται έως σήμερα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης που πλέον έχουν μόνο ιστορική αξία, και έως τώρα διασώζονται σε ιδιωτικά ντουλάπια - αποθήκες τα οποία δεν θα έχουν την τύχη και την προβολή που τους αρμόζει ως ιστορικά κειμήλια.

   Ένα μουσείο που συγκεντρωμένα θα παρουσιάζονται και θα εκτίθεται ο πολιτισμός, η άυλη κληρονομιά των προσφύγων προγόνων όλου του Δήμου, που κάθε Πολιτιστικός Σύλλογος θα έχει τον χώρο παρουσίασης της καταγωγής των καθώς και θα προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Αυτό απαιτεί την αγαστή συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού με τους Συλλόγους και την εθελοντική προσφορά των Πολιτιστικών Συλλόγων που μέχρι τώρα απλόχερα την παρέχουν για παρόμοιες δράσεις.
   Πριν λίγες μέρες ήταν η επέτειος των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα, και παρόλο που η καταγωγή πάνω από το 50% των δημοτών μας είναι από Θράκη, ΔΕΝ καταφέραμε δυστυχώς λόγω της πανδημίας να κάνουμε καμιά εκδήλωση. Αναρωτιέμαι όμως ο Δήμος είχε προγραμματίσει κάτι και θα το κάνει αργότερα;
   Μήπως και το θέμα του Πολιτισμού το αφήσαμε και αυτό στον «αυτόματο πιλότο» που με μια επιχορήγηση ένα δύο χιλιάρικα τον χρόνο σε κάθε Σύλλογο είναι το ΜΟΝΟ έργο που παράγουμε;
   Η δημιουργία ή η ενοικίαση κτιριακών υποδομών, καθώς και η συντήρηση των υπαρχόντων κτιρίων, είναι πρώτη ανάγκη στον Δήμο μας, και θα πρέπει να είναι από τις κυρίαρχες υποχρεώσεις της Δημοτικής αρχής, όπως υποχρέωσή της είναι η συντήρηση και η δαπάνη λειτουργίας των σχολείων.
  Γιατί Πολιτισμός είναι παιδείακαι ως παιδεία πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

"Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ."
·        Μελίνα Μερκούρη, 1920-1994, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...