Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ TOSOH HELLAS ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Δήμος Χαλκηδόνας , Τετάρτη 28/3/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ανάστατοι είναι οι πολίτες του Δήμου μας από την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να γνωμοδοτήσει θετικά επί της Μ.Π.Ε. της Εταιρείας TOSOH Hellas, προκειμένου αυτή να αποθέσει 600.000 τόνους από τα απόβλητά της, σε χρονικό ορίζοντα 20 ετών, σε περιοχή υψίστου φυσικού κάλλους, δίπλα ακριβώς στον Αξιό ποταμό.
Η ανησυχία των κατοίκων του Δήμου μας προέρχεται από τα εξής :
1.  Η περιοχή στην οποία θέλει η εταιρεία να αποθέσει το απόβλητό της βρίσκεται 1,5 χλμ. από το χωριό Πρόχωμα και 2,5 χλμ. από το Χωριό Γέφυρα, σε απόσταση 400 μέτρων από τον Αξιό ποταμό σε προστατευμένη ζώνη natura, και σε απόσταση 300 μ. από προϊστορικό οικισμό.
2. Το συγκεκριμένο απόβλητο είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο κ.λ.π.) και αρσενικό.
3.      Η μελέτη της εταιρείας, η οποία εμφανίζει τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων και του αρσενικού σε ανεκτά επίπεδα, έγινε από την ίδια σε ιδιωτικό εργαστήριο της επιλογής της,
ενώ η Περιφέρεια δεν έκανε τον παραμικρό έλεγχο για τη σύσταση του υλικού σε κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο, αλλά δέχθηκε αυτούσιο το πόρισμα της εταιρείας.
4.       Ακόμη και αν οι συγκεντρώσεις είναι όπως τις δίνει η εταιρεία, κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα η σύσταση αυτή να τροποποιηθεί προς το χειρότερο, πράγμα που αναφέρεται και από την εισηγήτρια: « Εάν η σύσταση του αποβλήτου τροποποιηθεί….. να ειδοποιηθεί η αδειοδοτούσα αρχή προκειμένου να επαναξεταστεί ο τρόπος διάθεσης του αποβλήτου». Ποιος όμως θα το ελέγχει αυτό; Η Περιφέρεια με τους 2-3 υπαλλήλους της; Δεν έχουμε δει τέτοιες ευαισθησίες ως σήμερα και γι΄αυτό φτάσαμε και ως εδώ.
5.       Σε παλιότερους ελέγχους που έγιναν από το Α.Π.Θ. στο απόβλητο της TOSOH, αυτό έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
6.       Ακριβώς στην τοποθεσία που θέλουν να κάνουν την απόθεση υπάρχει πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται με παρακείμενες γεωτρήσεις ο Δήμος Θεσσαλονίκης , μέσω Ο.Υ.Θ. αλλά και ο Δήμος Χαλκηδόνας. Το γεγονός ότι στη θετική εισήγηση προς την Μητροπολιτική Επιτροπή η οποία γνωμοδότησε θετικά, αναφέρεται επί λέξει : «Ο Φορέας διαχείρισης του έργου (ΤOSOH Hellas) οφείλει να έχει:   - Πρόγραμμα αποκατάστασης των υπόγειων υδάτων σε περίπτωση αστοχίας του υλικού. - Πρόγραμμα εναλλακτικών επανορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αστοχίας της στεγάνωσης», δείχνει ότι δεν μπορεί από κανέναν να αποκλειστεί η περίπτωση να διαφύγει το απόβλητο στα υπόγεια νερά και να τα μολύνει. Ποιος θα μπορέσει και με ποιο τρόπο τότε να ανατρέψει την κατάσταση;
7.       Δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη των εδαφών της περιοχής, τα οποία σημειωτέον είναι αμμώδη, η οποία να πιστοποιεί ότι  το έδαφος είναι κατάλληλο για ένα τέτοιο έργο.
8.       Η περιοχή εκείνη είναι αγροτική, γεμάτη από βιολογικές και δυναμικές καλλιέργειες, με τις οποίες τροφοδοτείται η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όταν τα φορτηγά της εταιρείας για περίοδο 20 ετών θα μεταφέρουν το απόβλητο μέσα από αγροτικούς δρόμους και θα το αποθέτουν δίπλα στα χωράφια, όπου θα παραμένει άταφο για τρεις μέρες τουλάχιστον, ποιος εγγυάται ότι τα αγροτικά προϊόντα δεν θα μολυνθούν από το απόβλητο και τα συστατικά του;
9.       Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΧΥΤΕΑ βιομηχανικών αποβλήτων σε επίπεδο περιφέρειας, και επειδή υπάρχουν και άλλες τέτοιες ανοιχτές τάφροι εκεί, οι κάτοικοι καταλαβαίνουν ότι με μια τέτοια ενέργεια, ανοίγει ο δρόμος και η όρεξη σε πολλούς να μεταμορφώσουν την περιοχή αυτή σε Περιφερειακό ΧΥΤΕΑ όπου θα αποθέτονται τα βιομηχανικά απόβλητα όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Με βάση τα παραπάνω αλλά και αρκετά άλλα ακόμη, οι κάτοικοι του Δήμου αντιτίθενται σφόδρα στην εκτέλεση αυτού του έργου. Σε αυτή την αντίθεση συμβάλλουν και τα εξής :
1.       Παλιότερα η ίδια εταιρεία απόθετε συστηματικά και με παράνομο τρόπο στην περιοχή σημαντικές ποσότητες αποβλήτων, εν αγνοία των κατοίκων.
2.       Σήμερα προσπαθεί και πάλι να κάνει το ίδιο χρησιμοποιώντας το τρυκ ότι έρχεται να κάνει στην περιοχή «αποκατάσταση τοπίου», το οποίο έχει διαβρωθεί από παλιότερες παράνομες αμμοληψίες. Ευχαριστούμε την εταιρεία για το όψιμο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον της για την περιοχή μας, αλλά την πληροφορούμε ότι μέχρι και τα μικρά παιδιά έχουν καταλάβει τις πραγματικές προθέσεις της. Εξάλλου υπάρχει ήδη απόφαση από το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο που προβλέπει τον τρόπο αποκατάστασης αυτών των τάφρων.
3.       Η Περιφέρεια σε όλη αυτή τη διαδικασία για την έγκριση της Μ.Π.Ε. δεν φρόντισε να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να αναδείξει το πρόβλημα, αλλά με συστηματικό τρόπο κουκούλωσε το θέμα.
Κατόπιν όλων αυτών, και με πρωτοβουλία των Τοπικών Συμβουλίων πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου, στη Γέφυρα και στο Πρόχωμα Λαϊκές Συνελεύσεις των κατοίκων όπου ομόφωνα αποφασίστηκε από τους κατοίκους να μην δεχθούν με κανένα τρόπο να γίνει το έργο από την εταιρεία. Συγχρόνως και ο Δήμος Χαλκηδόνας κινητοποιήθηκε και έχει αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία να αντιμετωπίσουν νομικά την όλη κατάσταση.
Έτσι, όλως επικουρικά, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης σημασίας που έχει το θέμα για όλους εμάς τους κατοίκους, δημιουργήθηκε μια ομάδα πολιτών του Δήμου Χαλκηδόνας, οι οποίοι θα συνδράμουν αγωνιστικά στην αποτροπή του έργου της απόθεσης των αποβλήτων. Η Ομάδα αυτή των πολιτών διευρύνεται συνεχώς από κατοίκους όλων των δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου. Σε συνέλευση της Τρίτης 27/3/2012 αποφασίστηκαν για αρχή τα εξής :
1.       Να μοιραστεί ενημερωτική επιστολή για το θέμα στους κατοίκους του Δήμου.
2.       Να αναρτηθούν πανώ διαμαρτυρίας και αντίθεσης στην απόθεση των αποβλήτων,  τα οποία να τοποθετηθούν σε επίκαιρες θέσεις.
3.       Να γίνει την Παρασκευή 6/4/2012 και ώρα 12.00 μ.μ. , ωριαίο κλείσιμο της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης –Έδεσσας στο ύψος των φαναριών στη Γέφυρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας.
4.       Να ζητηθεί η βοήθεια και συμπαράσταση όλων των φορέων του Δήμου.
5.       Να ζητηθεί από τα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων μας, να πάρουν αποφάσεις ενάντια στην προοπτική της απόθεσης των αποβλήτων της TOSOH Hellas.
Κλείνοντας, οι πολίτες του Δήμου Χαλκηδόνας δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε να επωμιστούμε εμείς, τα παιδιά μας και ο τόπος μας τις παραλείψεις δεκαετιών από τους κρατικούς φορείς, να ορίσουν δηλαδή ένα συγκεκριμένο τόπο για τη απόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων σε μια περιοχή στην οποία δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι και για τους κατοίκους αλλά και για το περιβάλλον.
Δηλώνουμε έτοιμοι, αγωνιστικοί και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον τόπο μας, τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, έως τέλους.

Συντονιστική Επιτροπή


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...