Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Υποψήφιοι και "χρίσματα"


Ανακοινώθηκαν πλέον οι υποψηφιότητες για το περιβόητο «χρίσμα» που φιλοδοξούν να αποκτήσουν οι εν δυνάμει Δήμαρχοι του τόπου μας και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Πολλά τα ονόματα γνωστών – αγνώστων της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι δράσεις τους για την απόκτηση του περιβόητου χρίσματος άρχισαν, με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους.
Στην πολιτική όμως, η ηθική μερικές φορές δεν περισσεύει καθώς και μερικές φορές «ότι νόμιμο και ηθικό»… ακόμα και τα στημένα γκάλοπ εις βάρος των εσωκομματικών αντιπάλων.
Τώρα θα μου πεις … σε ένα τόσο μεγάλο Δήμο με άγνωστους μεταξύ τους δημότες … είναι εύκολο να ορθοποδήσει μια ανεξάρτητη (χωρίς κομματικό χρίσμα) υποψηφιότητα;
Πόσο εύκολο είναι να βρεθούν περίπου 150 υποψήφιοι αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χωριού να απαρτίσουν ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει προοπτική νίκης;

Ίσως στην παρούσα φάση, την πρώτη μετά το σχέδιο «Καλλικράτης» εκλογική διαδικασία το «κομματικό χρίσμα» να είναι αναπόφευκτο. Με ποια διαδικασία όμως;
Ποιος θα είναι αυτός που θα υποδείξει τον υποψήφιο και με ποια κριτήρια;

Αλήθεια, έχουν σκεφτεί; Έχουν μετρήσει τους εσωτερικούς τριγμούς που θα δημιουργηθούν ορίζοντας από τα κομματικά γραφεία τον υποψήφιο από κάθε κόμμα;

Μήπως η μόνη λύση για την επιλογή υποψηφίου είναι οι άμεσες εκλογές από τους πολίτες;
Μια ανοικτή (όχι στενά κομματική) διαδικασία θα έβγαζε ένα αδιαφιλονίκητο υποψήφιο με σοβαρές ελπίδες νίκης για την παράταξή του;

Δύο φορές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μια φορά ο πρόεδρος της ΝΔ εκλέχτηκαν από τους πολίτες, με μεγάλο αριθμό συμμετοχών.

Ας λάβουν υπόψη τους τα κόμματα την λαϊκή βούληση, θα τους είναι χρήσιμη, πολύ γρήγορα θα μας χρειαστούν να στηρίξουμε τον υποψήφιό τους … αλλά … όχι αυτόν που θα μας υποδείξουν … 
αυτόν που εμείς θα επιλέξουμε!

Απόστολος Στεργιάδης

7 σχόλια :

  1. Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημάρχου από την ΝΔ είναι:

    1) ΑΝΘΗ ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΟΥ (Χαλκηδόνα)
    2) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ (Χαλκηδόνα)
    3) ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ (Κουφάλια)
    4) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΪΚΟΥΔΗΣ (Κουφάλια)
    5) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ (Κουφάλια)
    6) ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ (Άγιος Αθανάσιος)
    7) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΚΟΣ (Άγιος Αθανάσιος)
    8) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΛΗΣ (Άγιος Αθανάσιος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημάρχου από το ΠΑΣΟΚ είναι:

    1) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΗΣ (Άγιος Αθανάσιος)
    2) ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΜΗΝΤΣΙΟΥΔΗΣ (Κουφάλια)
    3) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΙΔΗΣ (Κουφάλια)
    4) ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΝΟΣ (Κουφάλια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόστολε,
    Διαφωνώ με τη βάση που θέτεις το θέμα. Το κείμενο σου στηρίζεται στη λογική ότι οι συνδυασμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αναδεικνύονται μέσα από κομματικές διαδικασίες.

    Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η νοοτροπία είναι λάθος. Δεν μ'ενδιαφέρει η καταμέτρηση των όποιων κομματικών δυνάμεων παρά η ανάδειξη των κατάλληλων ανθρώπων γι'αυτή τη δουλειά.

    Η εμπλοκή των κομμάτων δεν οδηγεί παρά στην ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, που βράζουν εδώ και δεκαετίες στα κομματικά μαγειρία. Ακόμη και αν στο τέλος μπει ως κερασάκι η ανοιχτή διαδικασία, οι γνωστοί και άγνωστοι μηχανισμοί με τις πιέσεις προς τον κόσμο είναι ασφυκτικοί και καταπνίγουν τους νεότερους ανθρώπους.

    Διαβάζω κάποια ονόματα υποψηφίων και βγαίνω από τα ρούχα μου με το θράσος μερικών ανθρώπων που το μόνο κίνητρο τους είναι η ακατάπαυστη προσωπική φιλοδοξία.
    Ένας δήμαρχος στην εποχή μας πρέπει να έχει όχι μόνο τις ηγετικές ικανότητες αλλά και την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση, αλλά και τους σωστούς συνεργάτες, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει πόρους για το δήμο.

    Δυστυχώς οι κομματικές διαδικασίες έχουν αποδείξει ότι προκρίνουν ανθρώπους που απέχουν πολύ από αυτό το προφίλ. Να μην πάμε και στο επίπεδο των δημοτικών συμβούλων γιατί εκεί είμαστε για κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παναγιώτη,
    Με βρίσκεις σύμφωνο επί της αρχής, τα κόμματα δεν μπορούν και δεν θα πρέπει να διαδραματίζουν ρόλο ρυθμιστή στις τοπικές κοινωνίες.
    Έχουν σοβαρό λόγο στη δημοκρατία μας, αλλά στην Τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει μόνες τους οι κοινωνίες να επιλέγουν τους ανθρώπους και τις πολιτικές που θα τους εκφράζουν.

    Κάθε Δήμος έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά προβλήματα από τον άλλο (ακόμα και σε γειτονικούς Δήμους στον ίδιο Νομό).
    Θεωρώ όμως εξαιρετικά μικρό τον χρόνο ως τον Νοέμβριο να γνωριστούν οι κάτοικοι μεταξύ τους ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια μη κομματική (ανεξάρτητη) υποψηφιότητα με σοβαρές προοπτικές νίκης στις εκλογές.

    Μια ποιο ανώδυνη λύση για την πρώτη τετραετία, απ'αυτή του δακτυλοδεικτούμενου από το κόμμα λύση νομίζω πως για αυτή την φάση θα ήταν προτιμότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβάζω κάποια ονόματα υποψηφίων και βγαίνω από τα ρούχα μου
    Διαβάζω κάποια ονόματα υποψηφίων και βγαίνω από τα ρούχα μου
    Διαβάζω κάποια ονόματα υποψηφίων και βγαίνω από τα ρούχα μου
    Διαβάζω κάποια ονόματα υποψηφίων και βγαίνω από τα ρούχα μου
    Διαβάζω κάποια ονόματα υποψηφίων και βγαίνω από τα ρούχα μου
    Διαβάζω κάποια ονόματα υποψηφίων και βγαίνω από τα ρούχα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανένα άρθρο για τα "κατωγεφυριώτικα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν έχεις φωτογραφίες και σχόλια για για την εκδήλωση, μπορείς να τα στείλεις στο:
    dimosagiou@gmail.com
    να τα δημοσιεύσουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...