Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης: Δέσμιοι της γραφειοκρατίας 14 "ειδικοί" μαθητές

Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία" 13/02/2008

Καθημερινός Γολγοθάς καταντά η στοιχειώδης εκπαίδευση για πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους στο δήμο Αγίου Αθανασίου λόγω έλλειψης σχολείου ειδικής αγωγής.



Της Μαρίας Τερζούδη

Δεκατέσσερα παιδιά από τα δημοτικά διαμερίσματα Βαθύλακκου, Αγχιάλου, Μαλγάρων, Αγίου Αθανασίου, Χαλκηδόνας, Κουφαλίων, Ανατολικού και Κυμίνων αναγκάζονται είτε να μεταβαίνουν καθημερινά στο Φίλυρο, στα Ξυλάδικα, στην Πυλαία, ακόμη και στα Γιαννιτσά είτε να μένουν σπίτι.

Ύστερα από πρωτοβουλία και δραστηριοποίηση γονέων, το θέμα δημιουργίας ειδικού σχολείου δρομολογήθηκε και τελικά το σχολείο ιδρύθηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (ΦΕΚ 1856/τΒ'/13-9-2007). Ωστόσο, η διαδικασία είτε ανεύρεσης στέγης είτε ανέγερσης νέου κτιρίου παραμένει σε εκκρεμότητα. "Ο δήμος παραχωρεί οικόπεδο για την ανέγερση σχολείου. Δεν υπάρχουν βάρη ούτε εκκρεμείς διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Έχουμε πάρει γνωμοδότηση από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πλέον πρέπει να πιεστεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ώστε σε έναν ενάμιση χρόνο το σχολείο να είναι έτοιμο", αναφέρει ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Αριστείδης Αραμπατζής. Προκειμένου το σχολείο να λειτουργήσει το γρηγορότερο δυνατόν, βρέθηκε, ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό, ακίνητο (200 τετρ. μ. με δυνατότητα εκμετάλλευσης επιπλέον 200 τετρ. μ.) στην οδό 25ης Μαρτίου στον Άγιο Αθανάσιο, όπου το σχολείο θα μπορούσε να στεγαστεί προσωρινά.

ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Δυστυχώς, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η γραφειοκρατία συνιστά σημαντικό εμπόδιο. Υπάρχουν μάλιστα σχετικές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, που σημειώνονται πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Σήμερα, ύστερα από αυτοψία πενταμελούς επιτροπής καταλληλότητας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της εφορίας, της επιτροπής υγιεινής και ο αρμόδιος μηχανικός του ΟΣΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε τη 1 Φεβρουαρίου, αναμένεται η έκθεση του μηχανικού, προκειμένου εν συνεχεία να συνταχθεί το πρακτικό της επιτροπής και να σταλεί από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη νομαρχία Θεσσαλονίκης, ώστε είτε να προχωρήσει η διαδικασία εκμίσθωσης είτε να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή, "είναι σαφώς προτιμότερο να αναγερθεί νέο κτίριο για το ειδικό σχολείο. Ο δήμος το χρειάζεται. Σε περίπτωση μίσθωσης χώρου, το μόνο πρόβλημα είναι το κόστος διαμόρφωσής του ώστε να γίνει κατάλληλος, πράγμα που ελπίζουμε να καλυφθεί από την πολιτεία". Σύμφωνα με τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένει το πρακτικό της επιτροπής από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το κόστος διαμόρφωσης του χώρου επιβαρύνει τον εκμισθωτή, ενώ το ύψος του ενοικίου θα καθοριστεί, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή. Η εν δυνάμει εκμισθώτρια έχει δεσμευτεί, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση, να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκμίσθωση, ωσότου διευθετηθεί το θέμα, ενώ, όπως αναφέρει, στη συνέχεια θα ακολουθήσει μειοδοτικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση και τις απαιτούμενες εργασίες του χώρου, πράγμα που σημαίνει περαιτέρω καθυστερήσεις. Όσο για το κόστος, η ίδια επισημαίνει ότι θα εξαρτηθεί από τον καθορισμό του ύψους του ενοικίου.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Όσο διαρκούν τα διαδικαστικά, τα παιδιά των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν θέσεις σε σχολεία μακριά από τα σπίτια τους. Οι συνθήκες μεταφοράς τους δεν είναι πάντα ιδανικές. Στα ταξί, στα οποία ανατίθεται η μεταφορά τους έπειτα από σχετικούς διαγωνισμούς της νομαρχίας, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει συνοδός, κάποιες φορές με το ίδιο αυτοκίνητο εξυπηρετούνται περισσότερα από ένα παιδιά, παρόλο που δεν ενδείκνυται, ενώ υπάρχουν και παιδιά που δεν καλύπτονται από τα προσφερόμενα ταξί και μεταφέρονται αποκλειστικά από τους γονείς τους. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά και τις οικογένειές τους είναι η άμεση λειτουργία του σχολείου τους, το οποίο έχει ιδρυθεί σύμφωνα με το νόμο, και αυτό στο οποίο ελπίζουν είναι ότι οι καθυστερήσεις δεν θα σταθούν αφορμή να χαθεί και η προσεχής σχολική χρονιά.

3 σχόλια :

  1. 'Όπως βλέπεται η δημοσίευση της εφημερίδας "Μακεδονία" είναι κάπως παλιά ... Μα και ακόμα επίκαιρη, γιατί ένα χρόνο μετά δεν έχουμε καμία μα καμία εξέλιξη στο φλέγον θέμα της ταλαιπωρίας των μαθητών ΑΜΕΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΣΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ7 Μαΐου 2009 στις 12:11 μ.μ.

    Η ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΕΚΤΟΤΕ ΟΜΩΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Η ΜΟΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ.ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ [ΟΥ ΕΙΣΘΕ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ,ΒΓΕΙΤΕ ΕΞΩ,ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ,ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρασιαδου Σταυρουλα ΓΡ. ΠΑΝ.ΣΥΛ.ΑΔΙΟΡ.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΟΝ.ΑΜΕΑ απο ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Το ιδιο προβλημα εχουμε στις Δυτ.συνοικιες ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Ας μιλησουμε.τηλ.6939353351

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...