Νεότερες και παλιότερες γενιές έχουνε βιώσει κατά καιρούς το αδυσώπητο σφυροκόπημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από την εργοδοσία είτε αυτή λέγεται ιδιωτικός είτε δημόσιος τομέας. Γιατί είναι κανόνας ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού, όταν το εγχώριο κεφάλαιο είναι αδύναμο και ανήμπορο να προχωρήσει σε επενδύσεις – αγορές - συγχωνεύσεις, τότε το αστικό κράτος αναλαμβάνει τα ηνία και παίζει (με μεγάλη επιτυχία τις περισσότερες φορές) το ρόλο του καπιταλιστή. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί αναπόφευκτα και η πορεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το «μακρύ χέρι» του κρατικού μηχανισμού που αναμένεται να γίνει και μακρύτερο μετά τη νέα ενοποίηση Δήμων και Κοινοτήτων.
Παρούσα κατάσταση
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, και σε συνθήκες άκρατου και ανεξέλεγκτου καπιταλισμού, η προσπάθεια των εχόντων επικεντρώνεται πάντα στη δημιουργία νέων επενδύσεων και την αύξηση της παραγωγής. Όταν όμως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σταδιακά μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο πέφτει, η περίσσεια του κεφαλαίου πρέπει να επενδυθεί κάπου για να μη χάσει την αξία του. Οι επιλογές είναι μετρημένες: τραπεζικά ομόλογα και επενδύσεις ή δημιουργία νέων αγορών και προϊόντων. Η πρώτη είναι συνυφασμένη με ρίσκο και επενδυτικό κίνδυνο. Η δεύτερη, μπορεί να εξελιχθεί σε χρυσορυχείο ειδικά όταν οι επενδύσεις γίνονται σε τομείς όπως η Υγεία, η Ασφάλιση και η Παιδεία! Σε δημόσια αγαθά δηλαδή που θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλο το λαό ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθένα.
Deja vu
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η εξαθλίωση των δημόσιων νοσοκομείων και στρώθηκε με ροδοπέταλα η είσοδος των επιχειρηματιών στην Ανώτατη εκπαίδευση. Σήμερα, η τωρινή κυβέρνηση, αφού απέτυχε να αναθεωρήσει το Άρθρο 16 του Συντάγματος, «αναγκάστηκε» να εφαρμόσει την (κατά τα άλλα αντισυνταγματική) κοινοτική οδηγία 36/05 και να αναγνωρίσει ως ανώτατα όλα τα ιδιωτικά ιδρύματα και παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Κάπου εδώ έρχεται και η σειρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λάβει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Εδώ και περίπου 2 χρόνια ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ιδρύσει δικό του ανώτατο ίδρυμα (σχεδόν ταυτόχρονα με την «Εργατική Ακαδημία» της ΓΣΕΕ και το Πανεπιστήμιο της Εκκλησίας). Πρόσφατα ο δήμος Βέροιας, παρόλο που είναι σχεδόν χρεωκοπημένος, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Μαθηματικό τμήμα του Α.Π.Θ. Με τι κονδύλια; Με τις επιχορηγήσεις «Περιφερειακής Ανάπτυξης» ΕΣΠΑ κτλ.
Δυσοίωνα
Αν αναλογιστεί κανείς πόσο ισχυρές θα γίνουν κάποιες περιφέρειες με το νέο «Καποδίστρια Β’», είναι έκδηλο ότι το μακρύ χέρι του κράτους, οι Δήμοι, θα εντείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες απορροφώντας όλο και περισσότερα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρεμβαίνοντας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της παροχής νερού και εφαρμόζοντας κατά γράμμα κρατικές και ευρωπαϊκές οδηγίες στην πλάτη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Επιπλέον, δε θα πρέπει να αποσιωπάται ότι οι ΟΤΑ είναι διαχειριστικοί οργανισμοί, με τα δικά τους έσοδα και έξοδα και είναι στη δικαιοδοσία τους να επιβάλλουν έξτρα φόρους, να αναθέτουν τεχνικά έργα, να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό. Αποτελεί δε κρίσιμη καμπή της δραστηριότητάς τους το γεγονός ότι θα λάβουν περισσότερες εξουσίες και αρμοδιότητες στο άμεσο μέλλον. Δε θα είναι έκπληξη, αν τα επόμενα χρόνια η «αποκέντρωση» που επαγγέλλονται οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, οδηγήσει σε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων, άλλης αντιμετώπισης και απευκταία επιλεκτικής παιδείας.
Κακόμηρος
Ένα blog για τους Δημότες του Δήμου Χαλκηδόνος που προσδοκούν να δουν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Το άρθρο αυτό ήρθε με e-mail dimosagiou@gmail.com από τον φίλο αναγνώστη μας "κακόμοιρο" και αναρτήθηκε αυτούσιο χωρίς περικοπές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι προσωπικές θέσεις και τοποθετήσεις των αναγνωστών μας δεν συνυπογράφονται πάντα και από τους Διαχειριστές του blog.
Η ελευθερία όμως της έκφρασης των πολιτών του Δήμου μας επιβάλει την ανάρτηση της άποψης των φίλων αναγνωστών μας, αν αυτές δεν είναι υβριστικές και δεν προσβάλουν προσωπικά συνανθρώπους μας.
Και τα Πανεπιστήμια και οι Δήμοι πρέπει να είναι στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι ξεκομένα απ' ατήν. Ένα μέρος τησ κοινωνίας ειναι και οι επιχειρηματίες υγιείς και μη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κοινωνία θα πάει μπροστά όσο και αν μερικοί μένουν πεισματικά προσκολημένοι σε αντιλήψεις σταλινικού περιεχομένου.
Η γνώση, ειναι ένα αγαθό που θα βοηθήσει στην καλυτέρευση της ζωής μας αν πραγματικά ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων.
Ας κοιτάξουμε το μέλλον. Το να γυρίζουμε στο παρελθόν είναι καλό μόνο στις αναμνήσεις μας.
Η γνωστή και μη εξαιρετέα τακτική και αντιπαράθεση μικροαστών σαν κι εσένα όμηρε (των συμφερόντων) είναι να βαφτίζουν κάθε ριζοσπατική αντίληψη και κινητοποίηση ως σταλινική, οπισθοδρομική, αρτηροσκληρωτική κ.α. Είναι άλλωστε γνωστό πως είναι ανάγκη του λαού να χρηματοδοτεί έρευνα η Coca Cola για το πως θα γίνει πιο εθιστική. Είναι ανάγκη της κοινωνίας να χρηματοδοτεί έρευνες το ΝΑΤΟ για να φτιάξει πιο "έξυπνες" βόμβες. Μας πάνε μπροστά σαν κοινωνία. Ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που αντέχουν στο πείσμα των "εκσυχρονιστών" σαν κι εσένα που θέλουν τις επιχειρήσεις "κομμάτι" της κοινωνίας και την έρευνα υποταγμένη στις ανάγκες τους. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που διεκδικούν την παιδεία των αναγκών σου και των παιδιών σου φίλε κακάμοιρε όμηρε.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του άρθρου μου (εντελώς τυχαία) ξαναμπήκα στο blog να δω τι νέο υπάρχει...Ένα χρόνο μετά είχα σχεδόν ξεχάσει τι είχα γράψει. Ένα χρόνο μετά φοβάμαι πιο πολύ οτι θα πέσω μέσα. Ένα χρόνο μετά οι κυβερνήσεις άλλαξαν, το όνομα έγινε Καλλικράτης, το δε μέλλον παραμένει ζοφερό
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακόμηρος