Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Μια ευκαιρία που χάθηκε

Μόλις χθες οριστικοποιήθηκε η τελική πρόταση νόμου του σχεδίου "Καλλικράτης" για τους νέους Δήμους, και με απογοήτευση είδα πως για ακόμη μία φορά, μια ευκαιρία χάθηκε.
Χάθηκε μια ευκαιρία ανάπτυξης μια ευκαιρία προόδου του τόπου, και μια ευκαιρία αν το θέλετε γοήτρου του τόπου μας.
Ο νέος Δήμος που προκύπτει μετά την συνένωση "Καλλικράτης" έχει έδρα τα Κουφάλια και ονομασία "Χαλκηδόνα" ... και ιστορική έδρα την Γέφυρα.
Θα 'θελα να 'ξερα, με ποια κριτήρια σκέφτηκε και χάραξε τον νέο Δήμο ο Νομοθέτης;
Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε στην τοποθέτηση της έδρας του Δήμου στην άκρη του χάρτη, και στη μακρύτερη τοποθεσία από την Θεσσαλονίκη;
Γιατί:
  • Αν σκεπτόταν Ιστορικούς λόγους, δεν θα βάφτιζε την Γέφυρα "Ιστορική έδρα" αλά θα την έκανε έδρα του Δήμου. Στον τόπο αυτό έγινε η παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους και η μόνη "Ελληνόφωνη" ονομασία της περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα ήταν "Γέφυρα". Το απόσπασμα από τον χάρτη που βλέπετε είναι από την συλλογή ιστορικών χαρτών του David Rumsey. Είναι χαρτογραφημένη από τον Brue, Adrien Hubert, Γάλλος χαρτογράφος (1786-1832). Ο χάρτης έχει τίτλο: "Grece ancienne et de la Mer Egee" και κατασκευάστηκε το 1827 !!!






  • Αν σκεπτόταν λόγους ανάπτυξης, Θα τοποθετούσε την έδρα στο κέντρο του νέου Δήμου, έτσι ώστε:
  1. Να έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση κάθε πολίτης του Δήμου.
  2. Να έχουν εύκολη πρόσβαση οι μεγάλες βιομηχανίες και τα μεγάλα οικονομικά κέντρα στον Δήμο.
  3. Να είναι κοντά στο Βιομηχανικό Πάρκο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  4. Να είναι στο κέντρο της Αγροτικής Ανάπτυξης.
  5. Να είναι επάνω στον συγκοινωνιακό κόμβο με την Ευρώπη, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
  •  Αν σκεπτόταν λόγους συγκοινωνιακούς, Θα τοποθετούσε την έδρα στην Γέφυρα, έτσι ώστε:
  1. Να είναι εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα,
  2. Να υπάρχει ακτινωτή Δημοτική συγκοινωνία,
  3. Να υπάρχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην Θεσσαλονίκη,
  4. Να υπάρχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στον κόμβο Ε.Ο. Αθηνών - Ευζώνων.
  • Αν σκεπτόταν την Γεωγραφική θέση, θα τοποθετούσε την έδρα στην Γέφυρα γιατί:
  1. ·         Γέφυρα – Κουφάλια:      16 Km       22min. διαδρομή.
  2. ·         Γέφυρα – Ξηροχώρι:      14 Km       23min. διαδρομή. 
  3. ·         Γέφυρα – Άδεντρο:        17 Km       25min. διαδρομή.
  4. ·         Γέφυρα – Χαλκηδόνα:    10 Km       12min. διαδρομή. 
  5. ·         Γέφυρα – Θεσ/νίκη:       23 Km       25min. διαδρομή. 
  6. ·         Κουφάλια – Θεσ/νίκη:    40 Km       1 ΩΡΑ  διαδρομή.

Ανέφερα 10-15 λόγους που η έδρα του Δήμου θα έπρεπε να προταθεί η Γέφυρα, βρείτε τώρα ένα λόγο (μόνο ένα λογικό λόγο) που τοποθέτησαν την Διοικητική έδρα του Δήμου στα Κουφάλια...
Βρείτε μου ύστερα ένα λόγο (μόνο ένα) που η ονομασία του Νέου Δήμου είναι "Χαλκηδόνα" ...
Θα μπορούσε να λεγόταν Σωζούπολη, Μέτρες, Μεσημβρία, Αγχίαλος κλπ. κλπ. ...
Ότι αγνοήθηκαν όλοι οι ανωτέρω λόγοι είναι προσωπική ήτα του απερχόμενου Δημάρχου Αραμπατζή Αριστείδη.
Δεν κατάφερες "τίποτα" απερχόμενε Δήμαρχε, παρά μια "Ιστορική έδρα".
Είχες όλους τους λόγους με το μέρος σου !!!
Ήσουν ο πληθυσμιακά ισχυρότερος και μας απογοήτευσες για ακόμη μία φορά !!!


Απόστολος Στεργιάδης


26 σχόλια :

  1. Αν σκεφτόταν έστω και για μια στιγμή έναν από αυτούς τους λόγους που αναφέρεις τόσα χρόνια θα επένδυε στην Ιστορία της Γέφυρας ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου. Αντί γι' αυτό έκανε οτι μπορούσε ώστε να υποβαθμίσει τη Γέφυρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υποβαθμίσει το ίδιο του το χωριό. Η άμεση παραίτησή του θα ήταν η ελάχιστη πράξη ευθύνης αυτή τη στιγμή. Λέτε;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να συμβεί αυτό,
    Απλά τιμωρήστε τον.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ, ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ «ΔΗΜΑΡΧΟΣ» ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΞΙΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ. ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ,ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ,ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΛΙΚΟΙ ΤΟΥ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΤΛ.) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.


    ΕΝΑΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κύριε Στεργιάδη, εσείς σε ποιό διαμέρισμα του δήμου κατοικείτε?
    Φιλικά, ένας νέος δημότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά τα επιχειρήματα του Στεργιάδη για εκλογή της έδρας του νέου Δήμου του Καλλικράτη, όμως για την υποβάθμιση της Γέφυρας δεν φταίει ο νυν Δήμαρχος, αλλά εμείς οι κάτοικοι αυτού του διαμερίσματος που από "πριγκίπισα" της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με τις επιλογές μας, την καταντήσαμε "ζητιάνα". Και η πτώση ξεκινάει με την τότε ηγεσία της πρώην Κοινότητας Γέφυρας και θα καταλήξουμε στους Δημοτικούς Συμβούλος - του νυν Δήμου -που κατοικούν στην Γέφυρα μαζί με τον Τοπικό Εκπρόσωπο του διαμερίσματος που φάνηκαν "πολύ μικροί" για τις περιστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαφώς και φταίνε και όλοι αυτοί που ανέφερες, κανείς δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του σε όποια κλίμακα εξουσίας κι αν ανήκει.
    Ακόμα και οι κάτοικοι που άφησαν τον τόπο να μαραζώσει και με τις επιλογές τους στις εκλογές.
    Αφενός οι "τοπικοί άρχοντες" θα έπρεπε να απαιτούν να σχεδιάζουν, να οραματίζονται για τον τόπο τους, αφετέρου ο Δήμαρχος (είτε κατοικεί, είτε όχι στο Τοπικό Διαμέρισμα) θα πρέπει να μην αφήσει να φτάσει στην κατάσταση "από "πριγκίπισσα" της Δυτικής Θεσσαλονίκης", να καταντήσει σε παραδουλεύτρα !!!
    Ο Δήμαρχος φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια αυτή μιας και αυτός διοικούσε τον τόπο ... επιμέρισε τις ευθύνες και πες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ζήτημα πλέον δεν μόνο ο επιμερισμός των ευθυνών, γιατί ούτως ή άλλως έχουμε τιμωρηθεί αρκετά από όλες αυτές τις λάθος επιλογές μας. Το θέμα πλέον, είναι τι μπορούμε να κάνουμε από τώρα και μπρος.
    Η κατάσταση όπως διάγραφεται με τον Καλλικράτη είναι καλύτερη για το διαμέρισμα της Γέφυρας, γιατί με το προηγούμενο καθεστώς όχι μόνο δεν συνέβαινε ΤΙΠΟΤΑ -εννοώ καμία ανάπτυξη από πλευράς έργων ή οικονομικής ανάπτυξης, γιατί μας καπέλωνε ο Άγιος Αθανάσιος με δικά μας λεπτά, αφού τα περισσότερα έσοδα του Δήμου προέρχονταν από τη Γέφυρα, λόγω της ύπαρξης του ΒΙΠΕ - αλλά και δεν ακουγόταν ακόμη και σαν τόπος (ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ).
    Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες - Καλλικράτης - τι μπορούμε να κάνουμε (αν μπορούμε βέβαια ακόμη;)
    Στο ερώτημα αυτό μπορεί ν' απαντήσει κανείς;
    Καλές είναι οι ανασκοπήσεις αλλά μόνο κοιτάζωντας μπροστά μπορούμε να προχωρήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ , ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.
    ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ.
    ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
    ΜΕ ΤΟΥΣ ΈΚΛΕΚΤΟΥΣ ΄ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΄ΔΙΚΟΥΣ΄ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΄ΑΛΛΟΥΣ΄ ΣΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΕΣ ΣΕ ΒΟΛΕΜΑ , ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ .ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ , ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΝΟΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ?
    ΜΗΝ ΤΡΕΦΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ . ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΗΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΕΣ΄΄ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΕΛΜΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρα κύριε Στεργιάδη, θα έπρεπε και εγώ που κατοικώ στη Νέα Μεσήμβρια, να προτείνω για έδρα του δήμου το χωριό μου, που είναι το πλέον αναπτυσσόμενο στην περιοχή, που έχει ωραίο κλίμα, που, που, που κλπ.
    Δε νομίζω οτι θα βρούμε λύση, όταν ο καθένας σκέφτεται με στενά τοπικιστικά κριτήρια. Αλλιώς ας επανέλθουμε πίσω στην εποχή των κοινοτήτων, για να ικανοποιηθούν οι τοπικιστές. Ετσι δεν είναι κύριε Στεργιάδη?

    Φιλικά, ένας νέος δημότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν νομίζω ότι τα επιχειρήματα του Στεργιάδη διέπονται από τοπικιστική ιδεολογία. Γιατί πρώτον η έδρα ενός Δήμου θάπρεπε να βρίσκετε στη μέση σχεδόν της περιοχής που εξυπηρετεί και όχι στην άκρη. Γεωγραφικά λοιπόν η θέση της έδρας (Κουφάλια) είναι παράλογη, όπως παράλογη θα ήταν και η Θέση της Μεσήμβριας βάσει αυτής της λογικής. Όσο και να λέμε ότι οι υπηρεσίες των Καλλικράτειων Δήμων στην πλειοψηφία τους θα έχουν μηχανογραφηθεί παρ' όλ' αυτά ο δημότης πολλές φορές έχει ανάγκη να πάει στην έδρα του για να εξυπηρετηθει. Δεύτερον με την συγκεντρωτικότητα που χαρακτηρίζει γενικά τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες θα πλαισιώνουν τους νέους Δήμους, θα κάνει τον πολίτη πιο συχνά να επισκέπτεται την έδρα του Δήμου. π.χ. οι πολεοδομίες, οι οποίες θα είναι πλέον αρμοδιότητα των Δήμων, -τι θα ήταν καλύτερα;να πάει ο Δημότης τόυ Ξηροχωρίου στα Κουφάλια ή στη Γέφυρα; Αν υποτίθεται ήταν έδρα η Μεσήμβρια τότε τι θα συνέφερε τον πολίτη του Βαθύλακου να πάει στη Μεσήμβρια ή στη Γέφυρα; Εκτός κι' αν φτιάξουν παραπάνω από μια Δ/νση Πολεοδομίας στο Δήμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
    Τηλ: 2313300180
    FAX: 2313300151
    E-MAIL: dhmarxos.agiosath@n3.syzefxis.gov.gr
    Άγιος Αθανάσιος 18/5/2010

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

    ΕΓΚΛΗΜΑ ΩΣ ……ΤΙΜΩΡΙΑ
    Μετά την ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδιασμού του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας μας, φάνηκε ξεκάθαρα πως πέρα από τα μεγάλα λόγια και τις υποτιθέμενες αναπτυξιακές προϋποθέσεις των συνενώσεων, η συγκεκριμένη κυβέρνηση για ακόμη μια φορά μετά τον Καποδίστρια, έκοψε και έραψε Δήμους, κοινότητες και κοινωνίες μόνο με ένα κριτήριο, ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ.

    Όσο καλοπροαίρετα και αν προσπαθήσει κάποιος να αξιολογήσει τον νέο σχεδιασμό δεν μπορεί να τον μεταφράσει με κανένα άλλο τρόπο.

    Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, συγκοινωνιακός οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος του Ν.Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια, ο μεγαλύτερος σε έκταση της Δυτικής υπαίθρου και δεύτερος σε πληθυσμό, ο πιο υγιής οικονομικά, εξαφανίζεται από τον χάρτη της χώρας μας με ένα και μόνο κριτήριο, το χρώμα του.

    Σε μια εποχή που η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη την εκμετάλλευση των όποιων δυναμικών περιοχών της , η κυβέρνηση διακόπτει βίαια και αυταρχικά την οικιστική, οικονομική και βιομηχανική αναπτυξιακή τροχιά του Δήμου μας, στο όνομα των πολιτικών επιθυμιών τοπικών κομματικών παραγόντων, Βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών.

    Είναι προφανές ότι οι εμπνευστές αυτής της παρά φύση χωροπολιτικής και όχι χωροταξικής απόφασης υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες και τη δύναμή τους.

    Ξέχασαν γρήγορα το ¨Πρώτα ο πολίτης¨ και προχωράνε χωρίς ηθικούς και δεοντολογικούς φραγμούς σε ένα νέο αυτοδιοικητικό χάρτη με σύνθημα το ¨ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ¨.

    Ξέχασαν πως στις Δημοκρατίες την τύχη κάθε κοινωνίας δεν μπορεί να την ορίσει κανένας καρεκλοκένταυρος μάγειρας αλλά μόνο ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ.

    Ξέχασαν πως έχουν την μέγιστη ευθύνη, σ΄ αυτή τη κρίσιμη ώρα που περνάμε ως λαός, να δώσουν στις τοπικές κοινωνίες όραμα προοπτική και ελπίδα για το μέλλον και όχι τα πολιτικά και κομματικά διαπιστευτήριά τους.

    Και αν όλοι όσοι έχουν ευθύνη και συμμετοχή σ΄αυτό το προμελετημένο έγκλημα ξέχασαν, εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος αυτού του τόπου, που επί δώδεκα χρόνια υπηρετώ πιστά με συνέπεια και όραμα τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους συμπολίτες μου, δε μπορώ να ξεχάσω.

    Δεν μπορώ να ξεχάσω ούτε τον αγώνα που δώσαμε για να πιστοποιήσουμε αυτό το Δήμο στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας ούτε το ότι καταφέραμε βήμα-βήμα να χτίσουμε μια ακμάζουσα κοινωνία, ένα μεγάλο κυριολεκτικά Δήμο με οικονομική ευρωστία και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Δεν το ξεχνάω και δεν είμαι διατεθειμένος να το χαρίσω στις πολιτικές σκοπιμότητες κανενός. Θα υπερασπιστώ όπως οφείλω και με κάθε τρόπο, τον κόπο, την αγωνία, τη δημιουργική διάθεση και τα κεκτημένα τόσο των συμπολιτών μου όσο και των συναδέλφων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων που επί σειρά ετών αγωνίστηκαν και κόπιασαν για τη πρόοδο και ανάπτυξη αυτού του τόπου.

    Είμαστε συνηθισμένοι να δίνουμε άνισους αγώνες και είμαι αποφασισμένος και αυτή την φορά να αγωνιστώ μαζί με όλους τους συμπολίτες μου, για να αποτρέψουμε αυτό το μεγάλο έγκλημα που συντελείται εις βάρος μας.

    Με εκτίμηση,

    Αριστείδης Αραμπατζής
    Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντα οι δήμαρχοι, σαν πολιτικά όντα, τα επιχειρήματά τους περιστρέφονται γύρω από κομματικά πλαίσια (αναφέρομαι στην επιστολή του Δημάρχου). Αυτό είναι το ΜΕΓΑΛΟ τους λάθος, που το πληρώνουμε εμείς οι πολίτες. Αν τα επιχειρήματα του Δημάρχου στρέφονταν γύρω από πραγματικές συνθήκες ίσως ακουγόταν, έστω κι αν αυτοί που διαμορφώνουν τα νομοθετήματα, τα διαμορφώνουν σε στενά κομματικά πλαίσια. Ο Δήμαρχος μας, όμως έπεσε στην παγίδα που του έστησαν και έχασε το παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απάντηση

    Γραφείο Δημοτών


    κλαίν μάιν

    bye

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αντιπαρέρχομαι τα τοπικιστικά επιχειρήματα που έχουν συγκεκριμένη βάση αλλά δεν βοηθούν. Εχω την παρακάτω ένσταση αναφορικά με τα ιστορικά επιχειρήματα:

    Η "Γέφυρα" που απεικονίζεται στον χάρτη ταυτίζεται γεωγραφικά με τη σημερινή Γέφυρα. Η αρχαία πολίχνη "Gephyra" βρισκόταν στην ανατολική όχθη του Αξιού απέναντι από τις αρχαίες "Ίχνες". Μία εκδοχή της ονομασίας της σημερινής Γέφυρας είναι ότι πήρε το όνομα της από την αρχαία πολίχνη. Δεν υπάρχει καμία όμως καμία ιστορική συνέχεια μεταξύ του σύγχρονου οικισμού και της αρχαίας πολίχνης.

    Οσον αφορά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή της κλασσικής αρχαιολογίας Μ.Τιβέριο και την αρχαιολόγο Μαρία Αυλωνίτη, στην περιοχή γύρω από τον τραπεζοειδή τύμβο ΝΑ της σημερινής Γέφυρας υπήρχε πιθανότατα η αρχαία πόλη της Χαλάστρας.

    Στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια δεν αναφέρεται κανείς οικισμός στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Η πρώτη τοπονυμιακή αναφορά στην περιοχή γίνεται τον 15ο αιώνα, σε Τούρκικο τεφτέρι ως "Τοψίν" (η σημερινή Κάτω Γέφυρα). Ο σύγχρονος οικισμός ιδρύθηκε ως γνωστόν από τους πρόσφυγες.

    Ας μην χρησιμοποιούμε άστοχα τα ιστορικά επιχειρήματα για να στηρίξουμε τις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες αιτιάσεις μας.

    Συμφωνώ ότι η έδρα του Δήμου είναι ... λίγο μακριά, η ονομασία είναι παντελώς άσχετη, συμφωνώ με τα επιχειρήματα για τους πολιτικάντηδες βολευτές, δημάρχους και κοινοτάρχες ένθεν και ένθεν, αλλά ταυτόχρονα προτιμώ να τραβάμε όλοι προς μία κατεύθυνση για να πάει ο τόπος μπροστά, και να μη τραβάει ο καθένας το τοπικό του γαϊτανάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ φίλε «Ανώνημε» της 07/06/10, δεν ήθελα να συνεχίσω να αναφέρομαι στην ονομασία και την έδρα του Νέου Δήμου που προέκυψε μετά την ψήφιση και την τυπική επικύρωσή του ως νόμος του κράτους γιατί πραγματικά μια τέτοια συζήτηση μόνο άτοπη και άκαιρη κόντρα μπορεί να φέρει και να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο το ήδη τραυματισμένο τόπο από τοπικιστικές αψιμαχίες.

    Μια αιτιολόγηση στην ιστορική αναφορά της πρότασης για την επιλογή της έδρας του Νέου Δήμου Χαλκηδόνας (πλέον) έφτασε να χαρακτηριστώ ως «τοπικιστής» εγώ που ούτε κανένα «θεσμικό ρόλο» έχω, ούτε θα μπορούσα να επηρεάσω τις εξελίξεις με τις απόψεις μου που «τόλμησα» να τις εκθέσω Δημόσια.

    Η Επιστημονικά Ιστορική τεκμηρίωση του ονόματος “Gephyra” όπως αυτή αναφέρεται ως τοπωνύμιο της περιοχής στις όχθες του Αξιού σύμφωνα με την άποψή σας δεν αμφισβητείται, μα δεν παύει να είναι ένα όνομα που θα μπορούσε να αντιπροσώπευε τον Νέο Δήμο. Δεν έχω σπουδές στην Ιστορία (Μηχανικός σπούδασα) και ψάχνοντας στους ιστορικούς χάρτες της Ελλάδας στον 18ο και 19ο αιώνα (http://www.davidrumsey.com/) ο μόνος χάρτης την περίοδο αυτή με Ελληνικά τοπωνύμια ήταν του Brue, Adrien Hubert, Γάλλος χαρτογράφος (1786-1832). Όλοι οι άλλοι χάρτες ήταν με τοπωνύμια στην Τουρκική γλώσσα. (Τοψίν, Νταούτσα, Ίνγλις κ.λ.π.).

    Η επιλογή της Γέφυρας (ή γύρω περιοχής) σαν έδρα δεν χωρά αμφιβολία πως συγκοινωνιακά, αναπτυξιακά και ευκολότερης εξυπηρέτησης των πολιτών, θα ήταν καλύτερη επιλογή απ’ αυτής των Κουφαλίων.

    Βρισκόμαστε όμως σε ένα τετελεσμένο γεγονός και ο Δήμος μας με έδρα τα Κουφάλια θα πρέπει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην Ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει σαν πολίτες του ενιαίου πλέον Δήμου Χαλκηδόνας να δούμε και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο πλούσιος κάμπος της Θεσσαλονίκης, Ο Αξιός με τις Μεγάλες δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης, (αγροτουριστική ανάπτυξη, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α.).

    Πρέπει η Νέα Διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοέμβρη να λειώσει πολλά παντελόνια στα γραφεία με τους χάρτες ανοικτούς, να σχεδιάσει, να προτείνει, και να υλοποιήσει Δύσκολα σχέδια.

    Απόστολος Στεργιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αφου Αποστολε Στεργιάδη εισε εσυ που θα μας σώσεις για κατεβα για Δημαρχοσ να δουμε ποσα απιδια βάζει ο σακκος γιατι απο το να κρίνεις τους αλλουσ εισε καλος για να σε δουμε αν θα σε ψηφισουν για Δημαρχο και ασε τα λογια.
    ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αντί να ψάχνεις να βρεις τα αρνητικά της νέας κατάστασης και να βράζεις μες στο ζουμί σου, είναι πολύ πιο χρήσιμο για σένα και όλους τους (παλιούς και νέους συνδημότες σου) να βρεις τα θετικά της νέας κατάστασης, τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται, να εστιάσεις σε αυτές, να προσπαθήσεις να τις εκμεταλλευτείς.

    Η πολιτική ποιότητα των πολιτών αυτής της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό αποδεικνύουν τα παραπάνω σχόλια, και αυτό γνωρίζει πολύ καλά και το υπουργείο (εξ ου και και όλη αυτή η κοροϊδία με τα ονόματα και τις έδρες: ένας το όνομα, άλλος την έδρα, άλλος την ιστορία).

    Τι δράμα κι αυτό να είσαι ο Ραγκούσης. Να προσπαθείς να πας τη χώρα μπροστά και να έχεις να αντιμετωπίσεις τους Μαυρογυαλούρους, τους Πετσάλνικους, τους Στεργιάδηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Η πολιτική ποιότητα των πολιτών αυτής της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό αποδεικνύουν τα παραπάνω σχόλια"
    "Η πολιτική ποιότητα των πολιτών αυτής της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό αποδεικνύουν τα εκλογικά αποτελέσματα που βγάζουν τους ίδιους "απατεώνες" κάθε φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Τι δράμα κι αυτό να είσαι ο χχχχχχχχ υπουργός. Να προσπαθείς να πας τη "τσέπη" σου μπροστά και να έχεις να αντιμετωπίσεις τους Μαυρογυαλούρους, τους Πετσάλνικους, τους Στεργιάδηδες.Οι οποίοι δυστυχώς είναι λίγοι και απογοητευμένοι. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Αντί να ψάχνεις να βρεις τα αρνητικά της νέας κατάστασης και να βράζεις μες στο ζουμί σου, είναι πολύ πιο χρήσιμο για σένα και όλους τους (παλιούς και νέους συνδημότες σου) να βρεις τα θετικά της νέας κατάστασης, τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται, να εστιάσεις σε αυτές, να προσπαθήσεις να τις εκμεταλλευτείς."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αφου Αποστολε Στεργιάδη εισε εσυ που θα μας σώσεις για κατεβα για Δημαρχοσ να δουμε ποσα απιδια βάζει ο σακκος γιατι απο το να κρίνεις τους αλλουσ εισε καλος για να σε δουμε αν θα σε ψηφισουν για Δημαρχο και ασε τα λογια.
    ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ........

    Το πήδημα το βλέπουμε από το 1990 και μετά από σχεδόν όλους τους πολιτικούς που έχουν κυβερνήσει είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε εθνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτός ο ανώνυμος που αναφέρετε στην "χαμηλή πολιτική ποιότητα των πολιτών" ή είναι ανιστόρητος ή είναι ο ίδιος χαμηλής ποιότητας ή είναι φασίστας
    Γιατί πρώτον στην ιστορία δεν καταγράφηκε στις Δημοκρατίες από την εποχή του Περικλή ποτέ "χαμηλά επίπεδα πολιτικής ποιότητας πολιτών"
    Δεύτερον κρίνει " εξ' ιδίων τα αλλότρια"
    ή τρίτον οι φασίστες προκειμένου να επιβληθούν απαξιώνουν τη δύναμη των πολιτών, με διάφορους τρόπους, άρα υιοθετώντας αυτές τις μεθόδους σημαίνει ότι και ο ίδιος είναι φασίστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. τελικά κύριε Στεργιάδη, στην έλλειψη επιχειρημάτων, απαντάμε "είσαι φασίστας" ?

    συνηθισμένη πασοκική υπεκφυγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριε "Ανώνυμε" (καλό θα είναι να γράφουμε ένα όνομα, ας είναι και ψευδώνυμο).
    Κατ' αρχάς θα ήθελα να αποσαφηνίσω την παρεξήγηση, ο "Tolis" που σχολιάζει στο blog δεν είμαι εγώ, πρόκειται για συνωνυμία.
    Όλα μου τα άρθρα και τα σχόλια αναφέρετε πλήρες το ονοματεπώνυμό μου ή το όνομα blogger που είναι "Apostolos".
    Πολλοί ανώνυμοι σχολίασαν στο post μου και δεν μπορώ να ξέρω αν τα έγραψε όλα, ένα πρόσωπο.
    Εν πάση περιπτώσει και να κλείνει το θέμα νιώθω την ανάγκη να απαντώ μόνο στους σοβαρούς σχολιασμούς και όχι σε αυτούς που μιλούν για υποψηφιότητες για Δήμαρχος, που σε καμία τοποθέτησή μου δεν άφησα να εννοηθεί ότι την επιθυμώ, ούτε σε σχόλια για "πηδήματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γιάννης Αλεκάκης. Τοπικός Σύμβουλος Βαθυλάκκου2 Ιουλίου 2010 στις 3:05 μ.μ.

    αγαπητοί συνδημότες.

    Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου αξίζει μιας καλύτερης τύχης.

    Οι Δημότες δεν είναι υποχρεωτικό να επιλέξουν την νέα Δημοτική Αρχή , υπό το καθεστώς κομματικών πιέσεων, που θα ζητούν άμεση εξόφληση των κομματικών γραμματίων, την επομένη των εκλογών. Ο Δήμος μας δεν πρέπει να υποκύψει στις ορέξεις προσωπικών συμφερόντων κάποιων ολίγων. Δικαιούται
    μια άλλη πορεία, που θα εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, μια πορεία που θα καθορίζεται με γνώμονα τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συμπολιτών. Ο Δήμος μας , βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξή του, που θα μπορεί να παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις, μια συστηματική προσπάθεια που θα συνδυάζει την πιο εξειδικευμένη γνώση, με τη φαντασία και το όραμα για τον Δήμο μας, αλλά και με την κοινωνική ευαισθησία που είναι προϋπόθεση για να παίζει ο Δήμος σωστά το ρόλο του απέναντι στους πολίτες. Ένα ρόλο που δεν μπορεί να παίξει η σημερινή διοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...