Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Σήμερα, την πρώτη κιόλας μέρα δημοσιοποίησης του blog μας, με μεγάλη χαρά βρήκα στο mailbox του dimosagiou@gmail.com ένα e-mail με το ψευδώνυμο (... ή όνομα) "Όμηρος" την παρακάτω επιστολή, που σας την αναρτώ αυτούσια, που όπως μας γράφει θα ακολουθήσουν κι΄άλλες επιστολές για το θέμα:


Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να περιλαμβάνει την ασφαλή διάθεση ή ανακύκλωσή τους και την αλλαγή των μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης. Κάθε ρύθμιση για τη διάθεση των απορριμμάτων θα πρέπει να έχει στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διασφάλιση του περιβάλλοντος από επιβλαβείς συνέπειες και να συμβάλλει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών.

Στο Δήμο Αγίου Αθανασίου δυστυχώς κανένας από τους παραπάνω στόχους δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί προτεραιότητα. Ως θέσεις χωματερών επιλέγονταν και επιλέγονται φυσικές κοιλότητες σε απομακρυσμένες-και όχι μόνο- περιοχές από αστικές περιοχές, σε λατομεία που δεν λειτουργούν κλπ.

Τελευταία τα απορρίμματα μεταφέρονται στη Μαυροράχη με ενδιάμεσο σταθμό μεταφόρτωσης μια χαράδρα έξω από την Αγχίαλο. Καθώς ο Δήμος είναι απλωμένος σε μεγάλη έκταση το κόστος αποκομιδής είναι τεράστιο και το επιβαρύνονται οι πολίτες.

Η ανακύκλωση βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και αυτό χάρη στην πρωτοβουλία ιδιωτών και φορέων ανεξάρτητων του Δήμου.

Οι πολίτες αδιαφορούν αφού κανείς δεν τους ενθαρρύνει για το αντίθετο.

Εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση οικιακών απορριμμάτων:

Επεξεργασία προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων.
Πιθανά με ειδικά διαμορφωμένους κάδους σε κεντρικά σημεία των γειτονιών και περιοδική συλλογή από τους ΟΤΑ. Πρόνοια για την τελική διαχείριση και διάθεση των υλικών. Χρηματοδότηση από ΚΠΣ ή απ΄ ευθείας από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Διαμόρφωση πολιτικής του Δήμου για τα απορρίμματα:
Η πολιτική αυτή μπορεί να περιλαμβάνει επεξεργασία προτάσεων, κανονιστικών διατάξεων, κινήτρων και αντικινήτρων, τρόπος υπολογισμού των δημοτικών τελών, για την αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων.
Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια ευρεία επιχείρηση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών και των παραγωγών, ιδιαίτερα μέσω της τηλεόρασης, των Δημοτικών Διαμερισμάτων και του Internet.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ονομάζουμε την επαναφορά των χρήσιμων υλικών στο φυσικό και οικονομικό κύκλο. Περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν σκοπό την ανάκτηση αυτών των υλικών και την προώθηση τους για την παραγωγή νέων προϊόντων είναι μια αλυσίδα ενεργειών που στοχεύουν:

Στη φόρτιση το περιβάλλοντος με μικρότερες ποσότητες απορριμμάτων, εφόσον ένα μέρος του βάρος των οικιακών απορριμμάτων αποτελεί ανακυκλώσιμα υλικά.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας, πρώτων υλών και συναλλάγματος. Η απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγή ενός προϊόντος από πρώτη ύλη είναι πολλαπλάσια από ότι όταν αυτό παράγεται από παλιό υλικό π.χ. στο γυαλί γίνεται οικονομία ενέργειας 30% ενώ στο αλουμίνιο μπορεί να φτάσει μέχρι 95%. Η οικονομία αυτή γίνεται πιο σημαντική με το δεδομένο ότι οι πρώτες ύλες εισάγονται από το εξωτερικό.

Στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε Δημοτικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την ανακύκλωση.


ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Όταν η διαλογή των χρήσιμων υλικών γίνεται πριν τη συλλογή των απορριμμάτων λέγεται διαλογή στη πηγή και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κόστους συλλογής και μεταφοράς. Η διαλογή στη πηγή μπορεί να αφορά πολλούς τύπους υλικών όπως χαρτιά και χαρτοκιβώτια, γυαλιά, μέταλλα, ορισμένα πλαστικά, υφάσματα.

Προϋπόθεση για την επιτυχία του συστήματος διαλογή στη πηγή είναι η συμμετοχή των κατοίκων που θα διαχωρίζουν τα υλικά και θα τα αποθηκεύουν σε διαφορετικά δοχεία, πολλές φορές είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση του κοινού έτσι ώστε να πειστεί για την χρησιμότητα της μεθόδου και να εφαρμόζει σωστά τη διαλογή. Άλλη μια προϋπόθεση για την λειτουργία του συστήματος είναι η ύπαρξη αγοράς για τα υπό ανάκτηση υλικά που θα αποφέρει κάποια έσοδα για να καλυφθούν οι δαπάνες.


Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο είναι:

* Εξασφάλιση εθνικών πόρων ή πόρων από την Ε.Ε.

* Συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ακόμη μέσω δημοτικής επιχείρησης.

* Ενημέρωση των κατοίκων.

* Δημιουργία δικτύου εθελοντών για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.


Όμηρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...