Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Άποψη ανώνυμου αναγνώστη μας για "ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ"

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΩΝ

 Πραγματικά μεγαλύτερη αποτυχία διοργάνωσης δεν έχω ζήσει στη ζωή μου. Το πολλά υποσχόμενο «Χωριό των Θαυμάτων» που τερματίζει σήμερα τη λειτουργία του αποτέλεσε παταγώδη αποτυχία και μνημείο προχειρότητας και ανοργανωσιάς. Ανερμάτιστο, χωρίς λογική, χωρίς εκδηλώσεις, χωρίς συμμετοχή και εθελοντισμό, αποφασίστηκε να λειτουργήσει το Νοέμβριο και ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία στα μέσα του Νοέμβρη. Μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικά περιβάλλον αλλά και σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου κάθε πόλη έγινε χωριό του Αϊ-Βασίλη, όχι απλά δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση, δεν υπήρχε καν πρόταση. Ποιο ήταν το concept, ποιο το target group, τι ήθελε να πει ο ποιητής, κανείς δεν κατάλαβε. Την διοργάνωση την ανέλαβε μια εταιρία ονόματι Gruppo fl από τη Θεσσαλονίκη που είχε διοργανώσει λίγες μέρες πριν την επιτυχημένη (;) γιορτή ψωμιού. Επιτυχημένη γιατί είχε πολύ κόσμο, ίσως όμως επειδή μοίραζαν δωρεάν ψωμί και πίτες. Τα σπιτάκια στα οποία γίνονταν οι δραστηριότητες ήταν γεμάτα και ο πολύς ο κόσμος δεν είχε εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά και σπρωχνόταν για να περάσει. Η εκδήλωση αυτή κράτησε ουσιαστικά δύο μέρες.
Πίστεψαν λοιπόν ότι κάτι ανάλογο θα γινόταν και με το Χωριό των Θαυμάτων. Αμ δε! Ένα πέρασμα 10 λεπτών ήταν αρκετό για να αποκομίσεις ότι είχε να σού προσφέρει το εν λόγω χωριό (έναν αχταρμά δηλαδή) και στο τέλος όλοι κατέληγαν στους λουκουμάδες ή στην τεράστια (!) παγοτσουλήθρα (που ούτε τεράστια ήταν - περίπου 10 μέτρα αντί για 20 που διαφημιζόταν – ούτε πάγο είχε – ήταν από φύλλα πολυμερούς πλαστικού που έμοιαζαν με πάγο στην όψη!!).
Τα δε σπιτάκια του χωριού (τα ίδια με τη γιορτή ψωμιού) πιο πολύ με τσαντίρια προσομοίαζαν παρά με σπίτια χωριού (και δη θαυμάτων) τα οποία ήταν ανοιχτά από κάτω και έμπαζαν αέρα και το κρύο δεν υποφέρονταν. Σπανίως δε έβλεπες σ’ αυτά κόσμο (αλλά και στο χωριό γενικά), παρά μόνο τις λίγες φορές που ήρθε κάποιο χορευτικό τμήμα να παρουσιάσει μια εκδήλωση. Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός δε βοήθησε αλλά αυτό ήταν στο πρόγραμμα και έπρεπε να προβλεφθεί. Το σημαντικότερο μειονέκτημα του χωριού είναι ότι κανείς δεν πίστεψε στο εγχείρημα. Οι ίδιοι οι κάτοικοι των Κουφαλίων δεν το αγκάλιασαν και ενώ οι καφετέριες γύρω ήταν γεμάτες, το χωριό ήταν έρημο. Το τρενάκι που θα έκανε το γύρο του χωριού εξελίχθηκε τελικά σε παιδικό τρενάκι που ούτε 20 μέτρα γύρο δεν έκανε! Οι στολισμένες πλατείες που φανταζόταν ο δήμαρχος έμειναν ερειπωμένες και σκοτεινές. Οι 100.000 επισκέπτες που περίμεναν δεν πρέπει να ήταν ούτε 1.000 κι αυτοί οι περισσότεροι περαστικοί ή γονείς και συγγενείς παιδιών που συμμετείχαν σε κάποια εκδήλωση.
   Δεν ξέρω αν ο δήμαρχος σκέφτεται τη συνέχιση της διοργάνωσης για του χρόνου, καλόπιστα όμως θα καταθέσω κάποιες προτάσεις ώστε σε περίπτωση επαναλειτουργίας του χωριού να έχει νόημα η δράση και να έχει ελπίδες να πετύχει το σκοπό του.

1.    Το χωριό πρέπει να έχει κόσμο. Πολύ κόσμο. Να έχει διαρκώς 100 άτομα απίκο. ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Πώς θα βρεις όμως 100 άτομα και δη εθελοντές που αφιλοκερδώς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Δύο τρόποι υπάρχουν: 
  • ή τους δίνεις κάποιο κίνητρο (το οποίο δεν είναι ανάγκη να είναι υλικό)
  • ή δίνεις δωρεάν χώρο σε οργανώσεις, συλλόγους αλλά και επαγγελματίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Ο εθελοντής θα έχει μια κάρτα για όλον το χρόνο με την οποία θα αποκτάει διάφορα προνόμια. Ποια; πχ. δωρεάν θέση στάθμευσης, έκπτωση σε αθλητικούς – πολιτιστικούς συλλόγους, εκπτώσεις σε καταστήματα, εκδηλώσεις, προτεραιότητα ή εξασφάλιση καλών θέσεων σε διάφορες δραστηριότητες, παροχές σε είδος από δωρεές ιδιωτών, δημιουργία μιας κοινότητας με την παροχή στέγης από το δήμο κλπ. Και βέβαια ΔΕΝ μπορεί να τους έχεις έξω στο κρύο. Πρέπει το χωριό να είναι στα ζεστά. Δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων κάποιος να μείνει πάνω από 10-20 λεπτά λόγω κρύου. Πώς περιμένουμε επιτυχία λοιπόν υπό τέτοιες συνθήκες; Πώς περιμένουμε εθελοντές;
2.    Ο χώρος ήταν καλός αλλά δεν επέτρεπε την παραμονή των επισκεπτών.
Επιπλέον ήταν κάτι αυθαίρετο και ανοιχτό που δεν δικαιολογούσε την επωνυμία «χωριό». Έμπαζε από παντού. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι είτε ένας μεγάλος χώρος με τέντα και θερμαινόμενος (όπως π.χ. όταν έρχεται ένα τσίρκο) είτε χρήση του κλειστού δημοτικού σταδίου. Η οριοθέτηση του χώρου είναι βασικό συστατικό επιτυχίας, χωρίς οπτική επαφή με το εσωτερικό, ώστε να δημιουργείται ένας μύθος και τα λεγόμενα των παρευρισκόμενων να κάνουν τη δουλειά τους, προσελκύοντας νέους επισκέπτες. Επιπλέον ο θερμαινόμενος χώρος θα είναι ένα μεγάλο ατού που θα είναι και κίνητρο για τους επισκέπτες.

3.    Αρχή του δήμου ήταν η είσοδος στο χωριό να είναι δωρεάν. Γιατί; Με είσοδο π.χ. 2 € για τους μεγάλους και 1 € για τα παιδιά (που θα περιλαμβάνει όμως ΔΩΡΕΑΝ ΡΟΦΗΜΑ), όλοι θα έρθουν, κερδίζουμε και σε έσοδα αλλά και σε άτομα, αφού κάποιος και θα πληρώσει, και θα παραμείνει περισσότερο στο χώρο μόνο και μόνο για να πιει τον καφέ του. Οι εθελοντές μπορούν να έχουν δωρεάν ροφήματα και είσοδο για ένα φίλο τους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τη λειτουργία καφετέριας, συστατικό επίσης απαραίτητο για τη λειτουργία του χωριού, ως κεντρικού τόπου συνάντησης. Μπορεί να μπει ιδιώτης δωρεάν και να εκμεταλλεύεται τις επιπλέον πωλήσεις της καφετέριας, πάντα με ελεγχόμενες τιμές. Έτσι, μια οικογένεια 4 ατόμων, θα πληρώσει 6 € είσοδο αλλά θα καθίσουν και θα απολαύσουν τον καφέ ή τη σοκολάτα τους δωρεάν!

4.    Οι μέρες στο χωριό κυλούσαν άχρωμες και άγευστες. Η μια πίσω απ’ την άλλη, όλες ίδιες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θα έπρεπε να υπάρχει για κάθε μέρα λειτουργίας του μία θεματική, ένας άξονας, διαφορετικός για κάθε μέρα, ο οποίος θα προσέλκυε και κόσμο (διαφορετικό κάθε φορά). Π.χ. Μέρα Παραμυθιού, Μέρα παιχνιδιών, μέρα παππούδων-γιαγιάδων, μέρα παράδοσης, μέρα νεολαίας, μέρα καλλιτεχνικών, μέρα μυστηρίου, μέρα φαγητού, μέρα καλικαντζάρων, μέρα αλληλεγγύης και αγάπης κλπ. Θα είχες έτσι λόγο να επισκεφθείς το χωριό, κάθε μέρα και δεν θα είχε λόγο μόνο η οικογένεια αλλά και η κάθε ηλικιακή ομάδα να περάσει από το χωριό έστω και για μια φορά.

5.    Το χωριό λειτούργησε 26 ολόκληρες μέρες Είναι δυνατόν; Οι μέρες λειτουργίας του ήταν ΠΑΡΑ πολλές. Για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να συμμαζευτεί σε 12 ΤΟ ΠΟΛΥ μέρες. Να ξεκινάει π.χ. στις 21 Δεκεμβρίου και να κλείνει το βράδυ της Πρωτοχρονιάς με ένα μεγάλο πάρτι! Τα γεγονότα δε ήταν πολύ λίγα και αδιάφορα. Γιατί να πρέπει να γίνονται άσχετα χορευτικά σε ένα χριστουγεννιάτικο χωριό; Θα πρέπει να υπάρχει σωστή προετοιμασία και οργάνωση με άμεση επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό μπορεί να αρχίσει από τώρα π.χ. με ένα wiki ή ένα google group ή σελίδα στο facebook και μέχρι το καλοκαίρι να έχει προκύψει ένα αρχικό αλλά πλούσιο πλάνο συμμετοχών και δραστηριοτήτων. Επιπλέον, το forum θα βοηθήσει για την παραγωγή νέων, φρέσκων και πρωτότυπων ιδεών.

6.    Εκδήλωση χωρίς χρήματα, κακά τα ψέματα, δεν γίνεται. Επιχειρήθηκε άκομψα φέτος και απέτυχε. Εκδήλωση όμως με λίγα χρήματα και σωστή οργάνωση, γίνεται. Τα χρήματα όμως χρειάζονται και ίσως στην πορεία χρειαστούν και περισσότερα. Γι’ αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας κουμπαράς του δήμου, στον οποίο οι επαγγελματίες και οι σύλλογοι που θα συμμετέχουν στο χωριό να καταθέτουν προαιρετικά ένα μικρό ποσό αλλά κυρίως ο δήμος πρέπει να μεριμνήσει για την εξεύρεση πόρων και σίγουρα θα έχει όφελος απ’ αυτό μακροπρόθεσμα. Όσοι καταθέτουν ποσά στον κουμπαρά θα έχουν και πάλι κάποια προνόμια. Το μυστικό είναι να ενεργοποιήσεις αν όχι όλους, όσο το δυνατόν περισσότερους: πολίτες, σύλλογοι, επαγγελματίες πρέπει όλον το χρόνο, όλοι να κινούνται γύρω από αυτήν την εκδήλωση. Κάτι σαν το καρναβάλι της Πάτρας.

7.    Το πρόγραμμα που κυκλοφόρησε ήταν εντελώς αδιάφορο. Κάθε μέρα φαινόταν να επαναλαμβάνονται τα ίδια λίγα και βαρετά πράγματα. Προγραμματισμός από νωρίς και πολλές πολλές εκδηλώσεις. Πρόγραμμα συμμαζεμένο που να έχει να δώσει κάτι. Μια τέτοια εκδήλωση δεν προετοιμάζεται σε έναν ούτε σε δύο μήνες. Αν θέλουμε να πετύχουμε πρέπει από σήμερα κιόλας να θέσουμε τις βάσεις και να δραστηριοποιήσουμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν. Οι εθελοντές πρέπει από σήμερα να δηλωθούν, να έχουν τις κάρτες τους με κάποια προνόμια (π.χ. εκπτώσεις σε καταστήματα, προτεραιότητα σε εκδηλώσεις κλπ.) Το πρόγραμμα του χωριού πρέπει να είναι έτοιμο από αρχές Οκτώβρη.

8.    Δεν ήθελα να το θίξω αλλά το προσωπικό του χωριού ήταν εντελώς ακατάλληλο. Από τον Άγιο Βασίλη που πηγαινοερχόταν χοροπηδώντας και χαχανίζοντας σαν τον mr. Bean μέχρι τους κατσουφιασμένους υπάλληλους στα καταστήματα (με εξαίρεση την πρώτη μέρα), όλοι είχαν το μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία. Ομολογώ πάντως πως τους λυπήθηκε η ψυχή μου να ξεροσταλιάζουν στο κρύο πρωί – βράδυ και να μην πατάει ψυχή στο χωριό.

9.    Τι ήταν αυτό με την μουσική; Ένα laptop με mp3 που έπαιζε μόνο του; Είμαι βέβαιος πως αν ζητούσαν από το Λύκειο παιδιά να γίνουν DJ του χωριού, οι αιτήσεις ακόμα θα έρχονταν. Γιατί λοιπόν προτιμήθηκε αυτή η λύση από το να βάλουμε έναν DJ, μαθητή ή οποιονδήποτε εκδήλωνε την επιθυμία; Έστω λοιπόν μια δυο ώρες τη μέρα, με διαφορετικό είδος μουσικής για τον καθένα και για κάθε μέρα, θα έδιναν διαφορετικό χρώμα στο χωριό και θα πρόσθεταν ένα ακόμα λόγο επίσκεψης για πολλούς από μας.

10.     Τέλος και το πολυδιαφημισμένο «μαγικό φίλτρο» ήταν ένα συνηθισμένο ζεστό ποντς κρασιού (κακής ποιότητας) το οποίο το είδα μόνο 2-3 φορές στο χωριό. Βέβαια, ποντς κρασιού δεν μπορούν να το πιουν ανήλικοι αφού έχει αλκοόλ. Σε ποιους περίμεναν να το πουλήσουν και μάλιστα ένα ευρώ το πλαστικό ποτηράκι; Έλεος, ας έφτιαχναν και ένα ρόφημα για τα παιδιά.

   Αυτά, εν ολίγοις. Εύχομαι καλή χρονιά, καλά μυαλά και ελπίζω του χρόνου να επαναληφθεί το εγχείρημα, επαρκώς οργανωμένο και κατάλληλα προσαρμοσμένο στους καιρούς μας. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε. Αν η προσπάθεια ξεκινήσει από τώρα, τουλάχιστον τον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να πούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ή όχι.

Υ.Γ. Διαχειριστών:
Το κείμενο στάλθηκε με e-mail στις 2-1-13 από άγνωστο "Ανώνυμο" αναγνώστη του blog Μπορεί να το κρίνουμε κάπως υπερβολικό σε μερικές τοποθετήσεις του, δεν παύει να αποτελεί εμπεριστατωμένη πρόταση, μια σοβαρή μελέτη για το πως θα πρέπει να είναι η εκδήλωση από του χρόνου και μετά.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στον "Ανώνυμο" αναγνώστη του blog μας !!!

5 σχόλια :

  1. δεν ζητε εδω στην Ελλαδα εσεις.δεν εχετε να ασχολειθητε με κατι ποιο σοβαρο;
    εδω ο κοσμος ειναι ανεργος, επαγγελματιες κοντευουν να πανε φυλακη, νεολαια ανεργη, εχουν εξαθλιωθει οικονομικα και ηθικα, οι παντες και τα παντα, και εσεις πετατε σε πελαγη ευτυχιας;
    πιεστε την δημοτικη αρχη να ασχοληθει σοβαρα με ανεργια, αγροτια,επαγγελματια, με αξιοιποιηση περιβαλλοντος και αναβαθμιση της ποιοτητας ζωης του δημου, εχουμε φυσικο πλουτο την κοιλαδα του αξιου και ειναι αξιοποιητη χωρις να φερνει καποιο εσοδο στα ταμειου του δημου.

    εσυ ανωνυμε αναγνωστη του παραπανω θεματος την επομενη φορα να φροντισεις να επιμορφωθεις για την οικονομικη λειτουργια του δημου σου, που μονο εξοδα δημιουργει, φροντισε και μαθε για τις αυξησεις των δημοτικων τελων, δημοτικων φορων, τελων ηλεκτροδοτησης, και ποιοι επιβαρυνονται χωρις να εχουν ουτε καν δημοτικες παροχες π.χ.αγροτικες πομωνες χωρις καμμια δημοτικη παροχη κατα τα αλλα πληρωνουν αυξημενα δημοτικα τελη, εαν ψαξεις θα βρεις και αλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχολίσου εσύ φίλε μου με όλα αυτά τα θέματα, ή με κάποιο από αυτά τα θέματα που σοφά περιέγραψες.
      Ας μην ασχολούμαστε ΟΛΟΙ με ΟΛΑ!
      Θες να ασχολιθείς με κάτι απ΄όλα αυτά, ορίστε κάντο!
      Ο αναγνώστης ασχολίθηκε με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία τον εθελοντισμό στον Δήμο, ότι έχει σχέση με το "Χωριό των Θαυμάτων".
      ΕΣΥ ασχολίσου με κάτι ΑΛΛΟ :)

      Διαγραφή
    2. για ποιο πολιτισμο; ποια ψυχαγωγια; ποιον εθελοντισμο; τι φασουλι καινουργιο και αυτο το χωριο των θαυματων.
      αγαπητε συνδημοτη μου δεν θελω να αντιδικησω μαζι σου γιατι καποιοι αναγνωστες πολιτικαντες αυτο θελουν να εχουμε την γλωσσα της βαβελ.

      αλλα εαν συγκρινεις ολο το σκηνικο του χαβαλε.πολιτισμος -ψυχαγωγια-εθελοντισμο.τι να σου πω μαλλον και εσυ συνταξιδιωτης εισαι με τον αναγνωστη.στα πελαγη ευτυχιας.

      και μην σε τρωει το αγχος δυστηχως ειμαι ενας απο αυτους που ασχοληται και πιεζει καταστασεις επι της ουσιας οταν καποιοι αλλοι κανουν προτασεις πανηγυριων χαβαλετσιδικων εκδηλωσεων και γινονται δεκανικια και αρωγοι των διαφορων πολιτικων.δεν ειμαι πολιτικαντης να διαλαλω τις οποιες μηδαμινες προσπαθειες κανω για να δει λιγο αναπτυξη προοδο ο τοπος μας.

      Διαγραφή
  2. Διαφωνειται για τον ιδιο λόγο . όλοι οι τρόποι χρειαζονται για να παμε ενα βημα μπροστα .
    Επισης οταν καποιος εχει ενα ''πάθος'' και ασχολειται δεν χρειαζεται να τον κρινει κανεις . μονο καλο κανει . και τα πανυγηρια χρειαζονται ο εθελοντισμος , η αλλελεγγύη απεναντι σε ανθρωπους , ζωα , φυση και φυσικα η πιεση σε καταστασεις !!!ο καθενας απο εμας να ειχε ενα παθος απο αυτα θα ζουσαμε σε καλυτερη κοινωνια .
    Προτιμω να πλεω σε πελαγη ευτυχιας παρα να μιζεριαζω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...