Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ… Ή ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ…

Του Ευσταθιάδη Λουκά,
Σύμβουλου Δ.Κ. Γέφυρας 
 

 Τι να σκεφτεί κανείς και τι να γράψει έχοντας στο μυαλό του ότι χάθηκε και πάλι μια ανθρώπινη ζωή - και μάλιστα ενός παιδιού επτά μόλις ετών – στη διάβαση του θανάτου, στην Εθνική Οδό, στην Κάτω Γέφυρα. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό χρησιμοποιώντας μάλιστα και πολιτικά κριτήρια. Από την άλλη πλευρά όμως, εδώ μιλάμε για απώλεια ανθρώπινων ζωών. Και η ευθύνη μας απέναντι στους τόσους ανθρώπους που περνούν καθημερινά από αυτό το σημείο, είναι τεράστια.
Δεν μπορεί λοιπόν να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην Κάτω Γέφυρα επί δεκαετίες, οι διερχόμενοι από την μια πλευρά της Εθνικής Οδού στην άλλη, παίζουν κυριολεκτικά καθημερινά τη ζωή τους κορόνα-γράμματα. Και αυτό γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, είτε για να πάρουν το αστικό για να πάνε προς Κουφάλια, είτε για να μπουν στην Κάτω Γέφυρα επιστρέφοντας με το αστικό από τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να περάσουν αναγκαστικά από αυτό το μικρό άνοιγμα, στις μπάρες που χωρίζουν το ένα ρεύμα ταχείας κυκλοφορίας από το άλλο.

Ένας συνάνθρωπός μας αμέριμνος διασχίζει την Εθν. Οδό αψηφώντας τους κινδύνους από τα διερχόμενα οχήματα !!!
Και εδώ μπαίνει πλέον η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάνω από δεκαπέντε χρόνια οι κάτοικοι έχουν απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις στους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή μιας πεζογέφυρας στο σημείο. Καμία ανταπόκριση. Ούτε από την επί δώδεκα χρόνια διοίκηση του τότε Καποδιστριακού Δήμου Αγίου Αθανασίου, ούτε από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Και οι δύο αδιαφόρησαν εντελώς.
Η νέα διοίκηση του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Χαλκηδόνας, φάνηκε να βάζει το ζήτημα σε προτεραιότητα, υποσχόμενη ότι θα προχωρήσει τάχιστα στην κατασκευή του μικρού αυτού έργου. Δυστυχώς όμως επί δύο χρόνια τώρα, ψηφίζουν στο τεχνικό πρόγραμμα την χρηματοδότηση της μελέτης, αλλά δεν την προχωρούν δείχνοντας μια συνεχή αναβλητικότητα. Δεν θέλω να πιστεύω βέβαια σε καμιά περίπτωση, ότι αυτό γίνεται γιατί η Κάτω Γέφυρα είναι μια μικρή τοπική κοινωνία, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Πολλές φορές έθεσα το θέμα και κατ ιδίαν αλλά και σε Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια στον παραιτηθέντα Δήμαρχο κ. Δαϊκούδη. Άκουσα πολλές υποσχέσεις, αλλά από πράξη μηδέν. Παράλληλα ενοχλούσα συνεχώς και τον νυν Δήμαρχο και τότε Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Μπίκο. Πήρα απαντήσεις ότι το κοστολόγιο ξεφεύγει στα 850.000€ αν θα την κάνουμε με ασανσέρ, ενώ χωρίς ασανσέρ βγαίνει περίπου στα 150.000€ και ότι τελικά να δούμε τι θα κάνουμε. Εν τω μεταξύ, πέρασαν δυο χρόνια και μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε, θρηνούμε και πάλι την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Εν κατακλείδι, η κατάσταση στο σημείο αυτό του δρόμου δεν μπορεί να μείνει έτσι όπως είναι σήμερα. Και είναι ευθύνη της εκάστοτε διοίκησης να ιεραρχεί τα προβλήματα και να δίνει λύσεις. Και βέβαια εδώ δεν μιλάμε για μια λακκούβα σε ένα δρόμο. Μιλάμε για απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας θα ζούσαν τώρα αν υπήρχε εκεί η πεζογέφυρα.
Δήμαρχε Γιάννη Μπίκο. Πέρα από κάθε πολιτική αντιπαράθεση, πιστεύω πραγματικά ότι μπορείς να προχωρήσεις τάχιστα στην κατασκευή της πεζογέφυρας στην Κάτω Γέφυρα. Μπες μπροστά, βρες την χρηματοδότηση, στην ανάγκη άσε λίγο πίσω την κατασκευή κάποιου άλλου έργου του Δήμου και κάνε ότι δεν έγινε μέχρι τώρα. Έστω και με την φθηνότερη λύση, προσωρινά χωρίς ασανσέρ. Να ξέρεις όμως ότι από λόγια χορτάσαμε και ότι η τοπική κοινωνία δεν αντέχει άλλα θύματα. Ή θα συνδέσεις το όνομά σου με την κατασκευή ενός έργου που θα σώσει ζωές, ή θα περάσεις κι εσύ στην ιστορία του τόπου, σαν ένας Δήμαρχος που αδιαφόρησε κυριολεκτικά για ένα πρόβλημα ζωής και θανάτου. Ειλικρινά εύχομαι γρήγορα να κάνεις το πρώτο.

Ευσταθιάδης Λουκάς, Σύμβουλος Δ.Κ. Γέφυρας
Σημείωση του συντάκτη:
   Πριν 3 χρόνια (Φεβρ. 2009) μας απασχόλησε το θέμα ξανά με παλιότερη ανάρτησή μας, όπου επισημάναμε την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της δημιουργίας πεζογέφυρας που το έργο εδώ και 2 χρόνια έμεινε στα χαρτιά !!!

Απομονωμένοι 500 Δημότες στην Κάτω Γέφυρα  

ΚΡΙΜΑ μια ακόμα ζωή στο βωμό της ασφάλτου που με ένα Δημοτικό Έργο θα μπορούσε να αποφευχθούν δεκάδες θάνατοι !!!


9 σχόλια :

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
 2. ΣΑΣΒΒΑΣ ΓΑΝΙΤΙΔΗΣ3 Ιανουαρίου 2013 - 12:43 μ.μ.

  Για τα πανηγύρια και τις γιορτές τα λεφτά τα βρίσκετε.Για να σωθούνε ζωές επικαλείστε ότι το έργο στοιχίζει πολλά χρήματα.Σαν δεν ντρέπεστε................................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.otroxos.gr/cultural/923--300000-q-q-qq-q-q-

  Α π ο φ α σ ί ζ ε ι ΟΜΟΦΩΝΑ
  (Με την θετική ψήφο και του Προέδρου της Δ/Κ Αγχιάλου κου Ι.Ναρλή)
  1. Εγκρίνει την σύναψη σύμβασης μεταξύ της ΑΝΕΘ Α.Ε. και του Δήμου Χαλκηδόνος για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου «Εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής υφιστάμενου κτιρίου σε εκθετήριο αντικειμένων αγροτικής κληρονομιάς της Τ.Κ. Αγχιάλου της Δ.Ε. Αγ.Αθανασίου του Δ.Χαλκηδόνος» συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00 € (με ΦΠΑ) στα πλαίσια του Τοπ.Προγρ/τος Προσέγγισης LEADER 2007-2013 στο Ν.Θες/νίκης», σχέδιο της οποίας επισυνάπτεται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.
  2. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Δήμου Χαλκηδόνος - κο Δαϊκούδη Παναγιώτη για την υπογραφή της ανωτέρω σύμβασης.
  Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό εκατόν ενενήντα πέντε (195)
  Ύστερα από τα παραπάνω συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται όπως παρακάτω.

  Ο Π ρ ό ε δ ρ ο ς Τ α μ έ λ η
  (υπογραφή) (υπογραφές)
  Σωστό απόσπασμα

  Ο Δήμαρχος
  Παναγιώτης Β. Δαϊκούδης

  Κυριε Λουκα δεν εχει χρηματα ο δημος για τετοια.
  Καντε προταση για πανηγυρια - εκδηλωσεις - και καθε τι αλλο που δεν εχει σχεση με ανθρωπινο παραγοντα.
  Στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάνω από πρέπει να κοιτάτε την διασφάλιση της Υγείας τον πολιτών , και ύστερα την ψυχαγωγία τους !! Δήμαρχε έχουμε την εντύπωση πώς δεν περνάτε ποτέ από τον κεντρικό δρόμο της Χαλκηδόνος , καθώς σίγουρα θα είχατε προσέξει πως η διαβάσεις πεζών που υπήρχαν, εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον δεν υπάρχουν πλέων !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το θέμα των δρόμων, της σήμανσης αλλά και τυχόν πεζογέφυρας δεν γνωρίζω ποιου αρμοδιότητα είναι, νομίζω όμως ότι είναι πολύπλοκο και πρέπει να συνεργαστούν πολλοί φορείς και κάτι τέτοια στην Ελλάδα δεν περπατάνε εύκολα.
  Ποιος όμως από όλους εσάς που φωνάζετε έκανε ποτέ επώνυμη καταγγελία στην τροχαία; Ποιος έκανε επώνυμη καταγγελία στην περιφέρεια ή στο δήμο; Φέρτε μας αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας σας και θα σας παραδεχτώ. Αλλά έτσι είμαστε. Εύκολα τα λόγια, δύσκολες οι πράξεις. Εύκολα φωνάζουμε για να φανούμε καλοί και ότι ενδιαφερόμαστε αλλά στην πράξη δεν κάνουμε τίποτα. Αν όλοι καταθέταμε καθημερινά έγγραφες και επώνυμες καταγγελίες σε δήμο, νομαρχία, ΤΡΟΧΑΙΑ αλλά και στο Υπουργείο, το θέμα τώρα θα είχε λυθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δικιο εχει ο κυριος που τα λεει παρα πολυ καλα.
   δεν θα κανουμε αλλη δουλεια εμεις οι απλοι δημοτε θα κανουμε τον αντιδημαρχο εργων να επισημαινουμε τι εργα θελει ο δημος, θα κανουμε τον αστυνομο, θα κανουμε τον καταγγελων, θα κανουμε τον φορολογουμενο πολιτη τι αλλο θελεις να κανουμε φιλτατε.

   δηλαδη αυτοι ολοι που εκλεγονται και βγαινουν αντιδημαρχοι και δημαρχαιοι γιατι εκλεγονται για λυσε μας αυτην απορια φιλτατε εσυ που αμεσως ελυσες την καταγγελια του αναγνωστη.

   ειναι τιμη των εκλεγμενων αιρετων που βρισκονται ορισμενοι δημοτες και τους επισυμαινουν τα προβληματα της καθε δημοτικης κοινοτητας.

   Διαγραφή
 6. Φίλε μου, δεν έχεις μόνο δικαιώματα. Έχεις και υποχρεώσεις. Ας καταλάβουμε αυτό το απλό κι ας πάψουμε να βλέπουμε τους άλλους με μισαλλοδοξία. Κι οι αιρετοί βρίσκονται εκεί επειδή εμείς τους στείλαμε, δεν πήγαν μόνοι τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ασελγούμε σε βάρος πτωμάτων. Αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι ας το κάνει επιτέλους, χωρίς ανταλλάγματα και πολιτική εκμετάλλευση. Χωρίς δηλώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις και τυμπανοκρουσίες. Δε θέλω να ξέρω ποιος είναι. Θέλω να γίνει η γέφυρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλώ να είστε Κόσμιοι και Πολιτισμένοι στα σχόλιά σας σύμφωνα και με το ύφος και το στυλ του blog
- Ένα όνομα (ή ψευδώνυμο) θα βοηθούσε πολύ στον διάλογο.
- Υβριστικά ή συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται και αντίγραφά τους είναι στην διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει επώνυμα.

Δείτε επίσεις:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...